Kiírták a pályázatot Demeter Szilárd posztjára

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségéért Demeter Szilárd is pályázik, azonban bárkinek esélye van. Demeter Szilárd azt mondta a Mandinernek, hogy nem poziciófüggő az identitása és ha nem nyer, felül a traktorra. 

2023. október 19., 11:06

Szerző:

Október 9-én írta alá a pályázati felhívást Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségének betöltésére Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, a hirdetmény pedig szerdán megjelent a PIM honlapján – vette észre a Magyar Narancs. A hirdetmény szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a főigazgatói tisztségre.

A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent „a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén”. Fontos még a „jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készség”, valamint „a magyar és egyetemes eszmetörténetben szerzett jártasság”. Demeter Szilárd 2018 szeptemberétől vezeti a Petőfi Irodalmi Múzeumot, egyébként filozófusi diplomája van.  Az új főigazgatónak 2024. február elsejétől kell munkába állnia – írja a HVG

„Széleskörű konzultáció után (család, kollégák, főnökeim, szakmai partnerek - a sorrend nem véletlen) úgy döntöttem, hogy ismét megpályázom a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét” – nyilatkozta a Mandinernek Demeter Szilárd.„ A pályázat nyitott, bárki benevezhet, aki megfelel a fenntartó által megfogalmazott feltételeknek” – tette hozzá. A Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi izgaztója azt mondta:

„hál’ Istennek az identitásom nem pozíciófüggő. Nem mellesleg párhuzamosan készülök az Aranykalászos Gazda-vizsgámra is, én a traktoron is az maradok, aki vagyok”.

(Kiemelt  képünkön: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Fotó | Pesti Hírlap archív)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.