Nem adott pénzt a Nemzeti Kuturális Alap a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

A Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma, melyre a MOL-Új Európa Alapítványa adott egy kevés támogatást – derül ki a Jazzy Business Class műsorából. 

2023. szeptember 15., 14:51

Szerző:

Két hét múlva, szeptember 28. október 1. között hétvégén lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, amelyen 140 kiállító köztük 35 külföldi országnak a képviselője lesz jelen. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit.

Ebben az évben a könyvfesztivál díszvendége Hollandia. A Könyvfesztivált az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg. A könyvünnep fődíszvendége John Carpie, világhírű sci-fi szerző.

„Több mint 200 dedikálás is lesz, amik részben standokon, részben meg kiemelt pontokon lesznek, de így lesz itt európai írótalálkozó is”– meséli Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke a Jazzy Bisiness Classban. Én azt ajánlom – mondja Gál Katalin  hogy „a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál különböző oldalait nézve a programfüzetből kezdve a résztvevők teljes névsora minden megtalálható, és figyelemfelhívó cikkek, ismertetések, írók üzeneteit is megtalálhatjuk ott”, majd hozzáteszi, hogy „ abban bízom, hogy most van ebben a minden szempontból nem egyszerű világban, időben a könyvesek már megint kitettek magukért, és ehhez elmondanám, ami úgy nem hangzik annyira jól, hogy támogatást nem nagyon sikerült nekünk szerezni”.

„Tehát a Nemzeti Kulturális Alap, aki támogatni szokott minket, ebben a pillanatban nem támogatott minket. Végül is a MOL Új Európa Alapítványától sikerült kapnunk egy nem túl nagy összeget, de számunkra fontos összeget, úgyhogy úgy is vehetjük, hogy ez a Nemzetközi Könyvfesztivál hasonlóan az ünnepi könyvhéthez, a magyar könyvszakma ajándéka”– nyilatkozta a  Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke a Jazzy Bisiness Classban.

A teljes adás beszélgetés meghallgatható a Jazzy honlapján:

 

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket a rendezvény négy napja alatt. A kiállításon minden program ingyenesen látogatható.

(Kiemelt képünk forrása a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Facebook oldala)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.