Magyar Hang: Rogán kirúgatta Demeter Szilárd embereit

A Magyar Hang úgy tudja, hogy a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-ből menesztik Demeter embereit.

2023. szeptember 9., 16:08

Szerző:

A Magyar Hang szerint nagy erőkkel dúl a Rogán–Demeter–háború. A lap úgy fogalmaz, hogy „Rogán csapata kiütéssel győzött”, és azt állítja, hogy teljes sorcserét hajtottak végre a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-ben, Demeter Szilárd embereit menesztve, ami már a cégbírósági adatokból is látszik. 

Az új ügyvezető az a Pongrácz Bálint László, aki a Drogkutató Intézet névre hallgató, a magyar kormány drogpolitikáját támogató államközeli pénzekből működtetett szervezet alapítója, de dolgozott a Transzparens Újságírásért Alapítványnál (TÚA) is, amely a Média1 megfogalmazásában a a független újságírók lejáratására szakosodott, illetve a Mindset Pszichológia Kft. pénzügyi igazgatója is volt. 

A Mindset Partos Bence, a Transzparens Újságírásért Alapítvány alapítójának, a Fidesz-közeli Mandiner volt főszerkesztő-helyettesének a vállalkozása, Pongrácz pedig még júniusban is elemzett az alapítványnak a honlapjuk szerint, azóta már eltűnt a neve – számol be a Média1.

A Nemzeti Tehetséggondozót kétmilliárddal támogatja az állam, évfolyamonként akár 200 hallgató is végezhet, a tanulmányi időre pedig 200 ezres ösztöndíjat is igényelhetnek. 

A portál szerint „szilárdtalanítják” a magyar közpénzből felépített erdélyi médiaholdingot, és arra a következtetésre jutott a lap, hogy propagandista médiamunkásokat fognak képezni a Megafon és az újságírókat lejáratni próbáló álcivil szervezet, a Transzparens Újságírásért Alapítvány számára.

A Media1 és a Magyar Hang szerint az intézmény támogatásának feltétele volt, hogy Rogán emberei vegyék át Demeter Szilárd embereinek helyét, így került a képbe Pongrácz is, a felügyelőbizottságba pedig a Megafonhoz és a Mathias Corvinus Collegiumhoz köthető figurák kerültek, többek között a Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi munkatársa, Molnár Balázs.

(Kiemelt képünkön:  Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én. MTI/Kovács Tamás)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.