Kiderült, nem a Cowboy Bebop a Netflix legújabb tévés sikere

Bocs Űrcowboy, valaki leelőzött. 

2021. november 25., 08:21

Szerző:

A Netflix Top 10, a Netflix nemrég indult hivatalos honlapja szerint, amely a streaming-óriás elmúlt hét napjának legnépszerűbb filmjeit és tévéműsorait mutatja be, az Arcane maga mögé utasította a Cowboy Bebop és a Tiger King 2. évadját. Az Arcane, a Netflix animációs adaptációja a Riot Games népszerű League of Legends videojátékának. November harmadik hetében az Arcane több mint 38 millió órányi nézettséget gyűjtött össze, ezzel szemben a Cowboy Bebop-sorozat – amelytől sokan azt várták, hogy jól fog teljesíteni, annak ellenére, hogy az élőszereplős adaptáció iránt érzékelhető közömbösség tapasztalható – mindössze 21,6 millió megtekintett órával maradt le. A Tigris Király legújabb része eközben 30,3 millió megtekintett órát könyvelhetett el ugyanebben az időszakban – írta a Techcrunch. 

Ez még nem minden. A Parrot Analytics globális közönségelemző cég szerint az

Arcane 1. évada volt a harmadik legkeresettebb tévésorozat

az összes streaming platformon november 21-ig. Az Amazon Az idő kereke és az HBO Trónok harca az egyetlen olyan tévésorozat, amelyre nagyobb volt a nézettségi kereslet ugyanebben az időszakban.

Az Arcane első három epizódjának november 6-i indulása óta a sorozat népszerűsége exponenciálisan nőtt. A Parrot Analytics adatai azt mutatják, hogy az Arcane iránti globális nézői érdeklődés az első évad indulása óta 629%-kal nőtt, és ennek 228%-át az amerikai nézők tették ki. November 19-ig az Arcane 1. évada még a Stranger Thingset és a The Mandaloriant is megelőzte, mint Amerika első számú digitális streaming-sorozata.

A techcrunch arra is kíváncsi volt, mi állhat az óriási érdeklődés mögött. Először is: a kritikusok elismerése.

Jelenleg az Arcane 98%-os elismertséggel rendelkezik a Rotten Tomatoes weboldalon, valamint 100%-os a „friss minősítése" a kritikusok között.

Sokan dicsérték a sorozat gyönyörű, festői stílusú 3D-s animációját, a szinkronszínészek teljesítményét, a karakterek összetettségét, valamint a gazdag, magával ragadó történetet és a világépítést.

A Cowboy Bebop és a Tigris király 2. évadának fogadtatása eközben kevésbé volt kedvező. Az előbbi 54%-os, illetve 48%-os eredményt ért el a Rotten Tomatoes-on, míg a Tiger King még rosszabbul teljesített – 41%-os, illetve 18%-os értékelést kapott a rajongók és a kritikusok körében.

Aztán ott van a szájhagyomány. Akárcsak a Squid Gamera előtte, az Arcanera sem figyelt oda sneki igazán a megjelenés előtt, míg a Tiger King 2. évadát és a Cowboy Bebopot a Netflix novemberi nagy dobásaként pozicionálták. Aztán mégis az Arcane lett a befutó. A kritikusok segítettek a hírverésben, de a Netflix előfizetői azok, akik összegyűjtötték a nézett órákat. Sokan beszéltek róla barátaik, családtagjaik és munkatársaik körében, ami növelte a nézettségi adatokat.

Végezetül a Netflix egyre pozitívabb eredményeket ér el a kedvelt videojáték-franchise-ok animációs adaptációi terén. A streaming-óriás már sikert aratott a Castlevania tévésorozatával, míg a Dota stratégiai játékhoz készült Dota: Dragon's Blood című játékával szintén meglehetősen jó fogadtatásban részesült.

A többi közelgő videojáték-sorozat Netflix-adaptációja, köztük a Tomb Raider, a Sonic, a Cuphead Show, a The Division és az Assassin's Creed is azt mutatja, hogy ezen a téren sem lassít. Ha hozzávesszük, hogy a Netflix nemrégiben a játékiparba is belevágott, akkor egyértelműen a videojátékos filmek és tévéműsorok egyre fontosabbak a stúdiónak.

A páratlan siker miatt már megrendelték az Arcane második évadát. Rengeteg további történetet és történetet lehet elmesélni a világában, League of Legends karaktereket és hősöket kell bemutatni.

Bár ugyanez elmondható a Cowboy Bebopról is – a Tigris Király valószínűleg már kifutott –, nem lesz olyan jó fogadtatása, mint az Arcane-nak. És egy olyan streaming platform esetében, amely gyorsan törli az alulteljesítő sorozatokat, a Cowboy Bebop jövőjét az határozhatja meg, hogy fel tudja-e zárkózni az Arcane-hoz vagy sem. 

 

(Kiemelt kép: Cowboy Bebop, Tengoku no tobira, 2001 - Japan / USA Animation Director: Shinichirô Watanabe, Fotó: 12 via AFP)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.