Kanadai-iráni filmé a Kirstályglóbusz Karlovy Varyban

Egy spanyol film pedig a különdíjat vitte el.

2022. július 9., 21:18

Szerző:

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be.

A 45 éves Teheránban élő rendező a filmszemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A fesztiválzsüri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár.
A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját kapta.

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.

(Kiemelt kép: Benicio del Toro amerikai színész és producer megérkezik a Karlovy Vary filmfesztiválra 2022. július 8-án. Fotó: Michal Cizek / AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.