Jason Bourne

Az első pofonnál elkapjuk a fejünket. A másodiknál megcsóváljuk. A harmadiknál lehorgasztjuk: beletörődünk. Hervasztó film, sok bajjal.

2016. augusztus 4., 13:22

A címszereplő – mondom az újszülötteknek – a CIA legtitkosabb ügynöke, aki, elveszítvén a memóriáját, feltúrja a múltat a „ki vagyok én” amúgy méltányolható, művészetszerte is érvényes kérdésével. A hosszú filmsorozat eddigi darabjaiban különböző válaszok érkeztek. Most egy kütyüvilág kamerái, készülékei jelentik az újdonságot, és hogy a legintellektuálisabb szereplő benne az okostelefon.

Hogy a hősnek igaza van-e vagy nincs, az kevéssé izgatja az alkotókat. A megszámlálhatatlan hirigben többnyire megkülönböztethetetlenek, felismerhetetlenek a szereplők. Csak az ütés érdekes, azt mutatják. Így aztán nincs is ki mellé odaállnia a nézőnek, hogy na, ennek igaza van, amannak meg nincs. Rejtő Jenőtől tudjuk, hogy nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani, így magukban zuhognak az ütések, mint a jég verése, de hogy kinél az (i)gazság, azt nem tudjuk meg. A közelik, szaporára vágott, rövid képsorok, dekomponált, esetleges kivágatok, szétrázott, elrángatott kameramozgások akciói közben kezek-lábak lendülnek, és csak a végén derül ki, kinek ép a bőre. (Többnyire inkább főhősünknek, mint ellenfeleinek.) Az életlenre hagyott képek, a hirtelenkedő vágások ugyanezt a szellemi-erkölcsi bizonytalanságot szolgálják. Ki üt kit? Nem mindegy? Elég, ha örülünk a pofonnak. Holott nem! Kevés ez, bizony kevés!

Az efféle durva filmek lenyeletésében jelentős szerepet szokott játszani a humor, az irónia, ha van. Itt nincs. Minden véresen komoly, komolyan véres. És már unalmas.

Titkos ügynök úr! Vége a játéknak. Lehet hazamenni. A közönség már elkezdte.

(Rendezte: Paul Greengrass, címszerepben Matt Damon.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!