Irodalmi kuriózum

Az idei ünnepi könyvhétre megjelent olvasmányok között kultúrtörténeti ritkaságot is találunk. Harmos Ilona Mme Chaglon üzletei című kisregénye a pikáns történetek rajongóinak is érdekes olvasmány.

2016. június 22., 09:56

Harmos Ilona Kosztolányi Dezső felesége volt. Ám amikor 1909-ben megírta kisregényét, még nem ismerte leendő férjét. Műve egy erotikus ponyvasorozatban jelent meg; Mme Chaglon ruhaüzletében ugyanis egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak, szerelemre éhes urak és hölgyek kívánságait is kielégítik. A regény főhősnője szegénysorból küzdötte fel magát kerítőnőnek, s az üzletében dolgozó varrólány becsületét is eladja. Nem gonoszságból: a nyomorból szinte csak a prostitúció volt az egyetlen kiút nincstelen lányok számára. Harmos ponyvája tehát vaskos társadalomkritika is, mégis visszhangtalanul merült feledésbe.

A kisregényt – több mint száz évvel első megjelenése után – Arany Zsuzsanna irodalomtörténész fedezte fel újra. Ő régóta kutatja Kosztolányi Dezső életét, Desiré kalandjai címmel regényt is írt kedvenc írójáról, kétkötetes Kosztolányi-biográfiája pedig megjelenésre vár.

– Réz Pál mesélte egyszer nekem, hogy Harmos Ilona fiatalon írt egy erotikus művet. Kíváncsi lettem rá. Amikor elolvastam, úgy éreztem, fontos lenne újra kiadni – mondja Arany Zsuzsanna. Neki köszönhető, és persze az Irodalmi Jelen Könyvek kiadójának is, hogy az irodalomtörténeti kuriózum újra közönség elé került.


A könyv tévhiteket is cáfol. Eddig úgy tudtuk, Erdős Renée írta az első magyar női erotikus regényt, most kiderült: Harmos megelőzte őt. Ilona színésznő volt, a Vígszínházban találkozott először Kosztolányival. Házasságuk alatt Görög Ilona néven közölt novellákat, írói álnevét férje adta neki.

Kosztolányiné egyéni művészi pályái azonban nem voltak szerencsések. Jó színésznő volt, de akadtak nála jobbak: Jászai Mari és Márkus Emília mellett nem tudott átütő lenni a színpadon. Noha jól írt, férje írói nagyságával nem versenyezhetett. Igaz, nem is volt köztük rivalizálás.

Feleségként sem volt könnyű dolga: férje bordélyházakba járt, Ilona mégis hű maradt hozzá.

– Különleges nő volt, szenvedélyes, rendkívül erős személyiség. Rajongott Kosztolányiért, minden erejét arra áldozta, hogy támogassa és védje őt – teszi hozzá Arany Zsuzsanna.