Hárman jelentkeztek a Zeneakadémia rektori székéért

Áll a bál a Zeneakadémia rektori pályázata körül. A kiírás határidejéig hárman adták le a jelentekezésüket, de csak két pályázat biztos. 

2023. augusztus 22., 16:21

Szerző:

 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatának határidejéig az Index értesülései szerint Keller András karmester, valamint Tóth Péter zeneszerző, és a a Zeneakadémia által indítani tervezett jelölt, Kutnyánszky Csaba adta le a jelentkezését – utóbbi az első kiírás feltételei alapján, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori poszt betöltését. Egyelőre bizonytalan, hogy ő is versenyben van, bár a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint „az összes beérkező pályázati anyag a módosított kritériumoknak megfelelően lesz elbírálva”.

Keller András korábban a Zeneakadémia oktatója volt, jelenleg a Concerto Budapest zeneigazgatója, közleményben adta hírül, hogy elindult a pályázaton, nyilvánossá téve a beadott anyagot is ”Lehetőséget kívánok adni arra, hogy ne pusztán prekoncepciók, álhírek és feltételezések alapján alkossanak véleményt terveimről, hanem annak tartalmát megismerve pontos képet kapjon a közvélemény elképzeléseimről” – írta közleményében.

Tóth Péter a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának volt dékánja, a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozatának vezetője. Az Index kérdésére azt mondta, nem tartja magát az egyetem jelöltjének, ugyanis nem született testületi döntés. 

A Zenekadémia rektori pályázata nagy port kavart a sajtóban, mert sokak szerint kifejezetten Keller Andrásra szabták a pályázatot, amelyet végül visszavontak, az új kiírás azonban szintén kizárta annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szerett volna.

A pályázatok elbírálásának határideje október 31.  

(Kiemelt képünkön Liszt Ferenc zeneköltő, zongoravirtuóz, a Magyar Királyi Zeneakadémia megalapítójának szobra, Strobl Alajos 1909-ben felállított alkotása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének homlokzatán. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

08:00

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.