Nemet mondott a kormánynak a Zeneakadémia

Nem kérnek a a kormányzat által felajánlott alapítványi modellváltásból a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, sőt, a tervet súlyosan diszkriminatívnak tartják.

2023. július 4., 15:46

Szerző:

Súlyosan diszkriminatívnak minősítette az új rektori pályázata feltételeit a Zeneakadémia, avagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa. A jelenlegi rektor, Vigh Andrea megbizatása október 31-én lejárt. Az Index szerint azonban a szenátus a Csák János kulturális minisztériuma által kiírt, új rektori pályázatot alkalmatlannak találta utódja kijelölésére és visszautasította.

A minisztérium kiírása szerint ugyanis az új rektornak

  • 5 éves, most is aktív, „nemzetközileg kiemelkedő és elismert” előadóművészi tapasztalattal,
  • nemzetközi klasszikus zenei versenyeken elnyert díjjal és
  • nemzetközi klasszikus zenei versenyeken zsűrizési tapasztalattal kell rendelkeznie.

A szenátus nehezményezte, hogy a pályázat gyakorlatilag kizárja három nagyon fontos szakmai irány képviselőit, a zeneszerzőket, a zenekutatókat és a zenepedagógusokat.

Az egyetem ezenkívül a Válasz Online cikke szerint, ilyen körülmények között nem jelölhetné az általa támogatott Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes indulását sem.

De más korábbi rektorok sem felelnének meg a kiírásnak. Értesülések szerint azonban pályázatát tervezi beadni Keller András, a Concerto Budapest impresszárió-iroda vezetője, és Kelemen Barnabás hegedművűvész is. Helyzetük felettébb egyedi, ugyanis ehhez még gyorsított eljárásban az egyetemi tanári címet is meg kellene szerezniük. Keller korábban, 2015-ben, szakmai konfliktusok miatt hagyta ott az egyetemet.

Az egyetem szenátusa ezenkívül panaszt emelt Kotán Attila Bertalanra, a minisztérium által kinevezett egyetemi kancellárra is, egy másik levélben azt írták, „az egyetemre 2023. január 1-én kinevezett kancellár működése, munkastílusa, morális és a szakmai munkára kiható rombolása elfogadhatatlan az egyetemi polgárság számára, a törvényben előírt együttműködési kötelezettségének továbbra sem tesz eleget.

Kancellári utasításait több esetben nem a jogszabályi háttérnek megfelelően, a szenátus hatáskörének csorbítása mellett hozza meg.

Mindezek következtében egyetemünk helyzete válságos.”

A történet előzménye, hogy korábban a Zeneakadémia vezetése, és rektora határozottan elutasították a kormány alapítványosítási, és modellváltási terveit.

(Kiemelt kép: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének homlokzata. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)