Stumpf István az egyetemek kiszervezéséről: az ellenzéknek fogalma sincs az egészről

A kormánybiztos szerint a felsőoktatásban megjelenő alapítványi modellváltás tökéletesen fog működni. 

2021. október 4., 09:08

Szerző:

A globálissá vált felsőoktatási versenypiac jobb megértéséért kezdett országlátogatásba a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, Stumpf Istvánírja a Mandiner. A Mandiner a Magyarországon nagy pont kavaró felsőoktatási modellváltás kapcsán beszélgetett a kormánybiztossal. Stumpf István az interjújában elmondta, hogyan viszonyul ehhez tévesen az ellenzék.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már a felsőoktatási fokozatváltás, majd később az alapítványi modellváltás programjában is nagyon erősen támaszkodott a finn modellekre. A kormánybiztos kíváncsi volt, hogy a gyakorlatban hogyan működik Finnországban, az úgynevezett alapítványi modell. Az út során világossá vált számára, hogy a magyar modellváltás alapjául szolgáló finn felsőoktatási modell a gyakorlatban is kiválóan működik,

Magyarországon pedig „soha az elmúlt harminc évben még csak megközelítőleg sem áramlott ennyi pénz a felsőoktatásba!”

– emelte ki a kormánybiztos.

Azonban arra a kérdésre, hogy ezt mikor érzékelik majd érdemben az egyetemi oktatók és professzorok a fizetésükön is, Stumpf azt a választ adta, hogy ez a folyamat már el is kezdődött. Elmondta azt is, hogy az ottani professzorok sincsenek a fizetésüktől úgy megelégedve, mint ahogyan ezt gondolnánk.

A teljesítményalapú finanszírozásra való áttérés pedig jelentős javulást hozhat. Ugyanis az említett törvény egyik fontos célja, hogy stabilitást adjon, az egyetemek három-négy évre előre meg tudják tervezni a gazdálkodásukat, s kialakítani a saját oktatói karrierpályáikat – írja a Mandiner. A teljesítményalapú bérezés és a fizetésemelés lehetősége nyomán lesz verseny az egyetemeken belül és vélhetően az egyetemek között is. Az oktatóknak ugyanis anyagi érdekük fűződik majd ahhoz, hogy jobban teljesítsenek, az intézmények pedig előbb-utóbb harcolni fognak értük. Ez pozitív eredményekkel fog társulni a jövőben a politikus szerint.

Arra a kijelentésre, hogy az ellenzék szerint a Fidesz privatizálta, sőt, ellopta az intézményeket, Stumpf annyit válaszolt, hogy:

„Ezek az érvek olyan messze állnak a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Hogy lehet ellopni mondjuk a Szegedi Tudományegyetemet? Fogalmuk sincs az egészről. Nem a rombolásról szól ez a történet, hanem kifejezetten az építkezésről, friss energiák, és nem utolsósorban hihetetlen mértékű pluszforrás bevonásáról”

– mondta a kormánybiztos. Ahhoz pedig, hogy Karácsony Gergely visszacsinálná az új felsőoktatási modellt, Stumpf véleménye összefoglalva annyi volt, „Isten mentsen bennünket!”

 

(Kiemelt kép: Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, az intézményt fenntartó Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén Sárospatakon 2021. szeptember 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.)

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.