Lollobrigidával és Orson Wellessel nyit a Velencei Filmfesztivál

Az idén elhunyt legenda előtt tiszteleg a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál: a megnyitó előtti napon levetítik Orson Welles rövidfilmjét, amelyet az olasz díváról forgatott 1968-ban.

 

2023. július 18., 17:31

Szerző:

A 27 perces Portrait of Gina (Gina portréja) című rövidfilmet augusztus 29-én mutatják be a Lidón.

Welles 1968-ban készített interjút Lollobigidával a színésznő villájában egy készülő ABC-tévésorozat bevezető epizódjaként. A produkciót azonban a tévécsatorna nem vetítette le, és így Welles portréfilmje 1986-ig dobozban maradt. Abban az évben, egy évvel Orson Welles halála után a velencei filmfesztivál műsorára tűzte.

A szintén legendás rendező a rövidfilmet a Lollobrigidáról készült személyes esszének nevezte. Ugyanakkor - ahogy a Variety.com cikke felidézte - érdekes módon, amikor Lollobrigida 1986-ban Velencében megnézte a portréfilmet, állítólag megpróbálta betiltatni. A rövidfilmet a Müncheni Filmmúzeum és az olasz Cinecitta restaurálta.

A portrét követően levetítik a Lollobrigida főszereplésével 1953-ban forgatott A vidéki asszony című filmet is, amit Alberto Moravia regényéből Mario Soldati rendezett.

Gina Lollobrigida, az olasz film egyik legnagyobb csillaga idén januárban, 95 éves korában hunyt el.

A két produkció a fesztivál Velencei klasszikusok szekciójában szerepel. A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg. A fesztivál programját július 25-én hozzák nyilvánosságra.

(Kiemelt kép: Gina Lollobrigida olasz színésznő 2018. február 1-jén a hollywoodi Hírességek sétányán, ahol saját csillagot kapott. Fotó: VALERIE MACON / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.