Filmművészek: Primitív és arrogáns a Nemzeti Filmalap nyilatkozata

Megdöbbenését fejezte ki a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége amiatt, ahogyan .

2014. október 18., 08:56

A filmalap primitív és arrogáns nyilatkozata mélyen sérti az alkotói szabadsághoz való jogot, amely minden magyar filmkészítőt megillet – közölte a filmes szakmai szervezet.

„Véleményünk szerint ez a primitív és arrogáns nyilatkozat mélyen sérti az alkotói szabadsághoz való jogot amely minden magyar filmkészítőt megillet. Ez a nyilatkozat ugyanis a teljes bizalmatlanságról szól, kiskorúsítani kívánja a rendezőt, semmibe veszi az alkotó fantáziáját, és kordába akarja zárni a szabad szellemet.” –

áll a Magyar Filmművészek Szövetségének közleményében.

A szervezet felszólította a Magyar Filmalap döntnökeit, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és ne akadályozzák tovább a Toldi-film megvalósítását abban a szellemben, ahogy azt a filmalkotó elképzelte.

„Szövetségünk eddig szándékosan nem kívánt beavatkozni az alkotó és a Filmalap vitájába, tartózkodtunk minden megnyilvánulástól, mivel nem kívántuk nehezíteni Pálfi György tárgyalási pozícióit. Most, mikor szembesülnünk kell a nyers ténnyel, nem tehetünk mást, mint teljes szolidaritásunkat fejezzük ki iránta” – fogalmazott a Magyar Filmművészek Szövetségének közleménye.