Film készül Antall Józsefről és a rendszerváltás időszakáról

Először dolgozzák fel így az eseményeket. 

2021. augusztus 17., 16:02

Szerző:

A rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnökről, Antall Józsefről készítenek Blokád címen filmet. A mozit Tősér Ádám rendezi Köbli Norbert forgatókönyvéből. A készülő film a Nemzeti Filmintézet szerint hiánypótló alkotás lesz. A film elsősorban a taxis blokád eseményei köré szerveződik majd. 

A mozi, az 1956-os forradalom eseményeitől kezdve, egészen a taxis blokádig követi végig a volt miniszterelnök életútját. A film a kulisszák mögötti eseményekbe kíván majd bepillantást nyújtani. A filmben Antall József magánéletébe is betekinthetünk majd. A volt kormányfő betegsége és a benzináremelés miatti tüntetések is az alkotás fókuszába kerülnek. 

A Nemzeti Filmintézet összesen 1,47286 milliárd forint támogatást ad a produkció elkészítéséhez. A film producere pedig Lajos Tamás lesz. A jelenlegi tervek szerint a készülő filmet majd 2022 őszén mutatják be a mozikban.

(Kiemelt kép: Parlament, az Országgyűlés ülése. Előtérben Göncz Árpád, Sólyom László, Szentágothai János. Középen áll Antall József miniszterelnök, tőle jobbra Balsai István és Salamon László, mögöttük állva tapsol Csóti György, tőle balra Antall József mögött Zétényi Zsolt, 1990. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.