Ezek a legérdekesebb könyvek most Magyarországon

Az utóbbi hónapokban a választások lázában égett az egész ország, így nem meglepő, hogy márciusban a politikai tematikájú könyveknek kiugróan nagy sikere volt a TOP50-es listán. Bár a nyomtatott könyvek legjobbjai között a várva várt újdonságok, Leiner Laura új könyve és a Bridget Jones legújabb naplója is taroltak; az e-könyves sikerlistán a közéleti témák helyett továbbra is a szórakoztató irodalomé volt a főszerep.

2014. április 20., 18:18

A Bookline nyomtatott TOP50 dobogójának három lépcsőjéből kettőt a választási kampány újdonságai foglalnak el. Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró hosszú évek kutatómunkájának eredményeképp írta meg a toplista győztesét, a miniszterelnök és gazdasági holdudvarának kapcsolatát boncolgató Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyvét, és a fokozott érdeklődés a harmadik helyre repítette Zuschlag János önéletrajzi vallomását is, amelyet Szalai Vivien foglalt össze Pártházból börtönbe című művében.

Szintén kiváló helyezést ért el Dési János, a Népszava és a Klubrádió munkatársának Kis politikushatározója: A magyar szürke 48 árnyalata (7.) a hazai közélet 48 prominens, bal- és jobboldali alakjának pályaképét mutatja be. A választási hajrában Matolcsy György egykori gazdasági miniszter titkárnője, Wiedermann Helga is tollat ragadott, hogy saját szemszögéből számoljon be a „magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról”: küldetése sikeres volt, a Sakk és póker ugyanis a 9. helyen végzett – adta hírül a Pénzcentrum.hu.

Simon Márton slammer és költő már a múlt hónapban is meglepetést okozott a TOP50-ben, kortárs verseskötet ugyanis ritkán jut a toplista élmezőnyébe, és még ritkább, hogy az előkelő helyezést következő hónapban is tartja (Polaroidok – 11.). A 23. helyezett, a buddhizmus dán guruja, Láma Ole Nydahl Félelem nélküli halál című könyvének sikere a keleti filozófiák növekvő népszerűségével indokolható, míg a Britannica Hungarica Nagylexikon 24. tizenharmadik helyezése valószínűleg azzal, hogy az utolsó nyomtatásban megjelent nagylexikon legutolsó kötetéről van szó.

Leiner Laura az elmúlt évek legnagyobb ifjúsági könyves meglepetését produkálta, és neve a márciusi sikerlistán felbukkan 8-szor is. A 2. helyre egy újdonsággal, az egy fergeteges szilveszteréjszakát elmesélő Akkor szakítsunk-kal tört be, korábbi regénye, a Bábel a 14. helyezett lett, míg a népszerű Szent Johanna-gimi-sorozat epizódjai a sikerlista második felében végeztek.

A márciusi e-könyves sikerlista nagy győztese, mondhatni „Leiner Laurája” Fábián Janka lett a múlt hónapban: a két novelláját, az Egy találkozást és a Videotékát tartalmazó kötet az első helyre, a Rozmaring és a Karácsony a ligetben az 5. és a 10. helyre jutott. Az e-könyves TOP10-ből a nyomtatott sikerlistától eltérően ezúttal kimaradtak a komolyabb hangvételű könyvek, kivéve Borbély Szilárd Nincstelenek – Már elment a Mesijás című regényét a harmadik helyen. Az író könyve a nyomtatott listán is a 40. helyen szerepel – jelezve, hogy februárban tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála következtében még mindig az érdeklődés középpontjában áll.