Érdemeik világhírűvé tették őket – Életmesék

2016. november 4., 12:22

Szerző:

A nagy és legendás „marslakók” (Kármán, Szilárd, Neumann, Teller) mellett számos kismarslakó is beleírta magát a huszadik század történetébe. Majdnem valamennyien Magyarországon születtek, korlátozta őket a numerus clausus, elűzte a politika, elhalálozásuk helye jellemzően nem a mi országunk. Érdemeik világhírűvé tették őket.

eletmesekLengyel Menyhért Greta Garbónak, Marlene Dietrichnek és Gregory Pecknek írt forgatókönyvet, Bartóknak pantomimnovellát (A csodálatos mandarin). Arthur Koestler nincstelenségében limonádét árult a bécsi utcán, majd pszichológusnak és elektromérnöknek tanult egyidejűleg. „Isten mindent tud, de Ar­­thur Koestler mindent jobban tud” – jellemezte őt ironikusan Einstein.

A makói Pulitzer József New York-i újságja lépte át a világon elsőnek az egymillió nyomtatott példány rekordját. A Ricsén született Adolph Zukor teremtette Hollywoodot. Michael Kurtiz száznál több filmet rendezett az Újvilágban, köztük minden idők egyik leghíresebbjét, a Casablancát. A pusztatúrpásztói Korda testvérek gründolták az angol filmgyártást, egyik forgatókönyvírójukat Winston Churchillnek hívták. Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét Hitler is vagy tízszer látta. A tizenhétszer Oscarra jelölt Rózsa Miklós zeneszerző mamája magától Liszt Ferenctől tanult zongorázni. A Hulló leveleket író Kozma József anyai nagybátyja maga is világhírű: Moholy-Nagy László. A sanzonnak hatszáz (!) változata létezik, énekelte többek közt Yves Montand, Charles Aznavour, Edit Piaf, Demis Roussos, Eric Clapton, Nat King Cole.

Első olimpiai bajnokunk, az úszó Hajós Alfréd itthon élt és halt. Az ötvenes években megkapta a Kiváló Sztahanovista jelvényt Rákosiéktól. Akik odakint öregedtek meg, ezt megúszták.

Tehetségük velük született, felnevelőik támogatták ambí­cióikat.

(Iván Katalin: Életmesék világhírű zsidó honfitársainkról. Atlantic Press Kiadó.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!