Ékszerek éjszakája

Bécsben, Münchenben már hagyománya van a kortárs ötvösművészek fesztiváljainak, idén először pedig nálunk is megrendezik az Ékszerek éjszakáját. November 13-án Budapest huszonnyolc helyszínén ötven ékszerész műveit láthatja és vásárolhatja meg a közönség.

2015. november 13., 10:20

Az esemény egyik szervezője és kiállítója, Dés-Kertész Dóra ötvös szerint a hazai kortárs ékszerművészet eddig nem kapott komolyabb nyilvánosságot. Részben történelmi okokból.

– A múlt rendszerben az Állami Pénzverdében készültek az ékszerek, és ez a központosítás határt szabott az alkotói kreativitásnak. A nemesfémekhez való hozzáférés lehetősége is korlátozott volt. Noha a rendszerváltás után létrejöttek az önálló ötvösműhelyek, a fővárosban ma is csak három-négy galéria mutat be rendszeresen ékszereket. Kevés a műgyűjtő, pedig az egyedi tervezésű ékszer is képzőművészeti alkotás. Az ékszer nem csupán dísz vagy státusszimbólum, hanem az önkifejezés eszköze is – jegyezte meg a 168 Órának Dés-Kertész Dóra, aki több ötvöskollégájával tart közös bemutatót a Nagymező utcai Prezi HQ irodaépület auditóriumában az Ékszerek éjszakáján.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?