Egy nemzet gyászolja az úttörő zenészlegendát

Garth Dennis ott volt a raggae bölcsőjénél. 

2021. december 12., 11:45

Szerző:

Elhunyt 72 éves korában szombaton Garth Dennis jamaicai reggae-zenész, a Black Uhuru zenekar alapító tagja – közölte a jamaicai kulturális minisztérium.

"Részvétem feleségének, a jamaicai zenészek közösségének, illetve a Black Uhuru, valamint a The Wailing Souls zenekarok volt és jelen tagjainak" – olvasható Olivia Grange tárcavezető közleményében.

A zenész Rudolph Dennis néven született Kingstonban 1949-ben, fiatal évei túlnyomó részét a jamaicai főváros Trench Town kerületében töltötte, amely a reggae és a rocksteady zene bölcsőjének számít. Itt barátkozott össze a reggae későbbi legendáival, Bob Marley, Peter Tosh és Bunny Livingston zenészekkel.

1972-ben alapította Don Carlosszal és Duckie Simpsonnal a Black Uhuru (Fekete Szabadság) nevű együttest, de miután az első lemezük kudarcot vallott, Dennis elhagyta a zenekart és a Wailing Souls reggae bandához csatlakozott. Az 1980-as években tért vissza a Black Uhuru együtteshez, amely elsőként nyert Grammy-díjat reggae kategóriában 1985-ben Anthem című albumjáért. A zenekart pályafutása során még hétszer jelölték erre az elismerésre.

A Rolling Stone magazin a Black Uhuru Red című albumját felvette az 1980-as évek száz legjobb alkotását felsoroló listájára.

(A Black Uhuru Red című albumának borítója. Fotó: Wikimedia Commons)

A két hét múlva csütörtökön kezdődő Busójárás hat napjára összesen több mint százezer látogatót várnak, a kiemelt napokon – szombaton és vasárnap – pedig 40-45 ezer érdeklődőre számítanak Mohácson.