Meghalt Bíró Zsuzsa

Kilencvenéves korában elhunyt a Balázs Béla-díjas Bíró Zsuzsa. Együtt dolgozott többek között Szabó Istvánnal, Herskó Jánossal és Elek Judittal. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíjasa volt.

2023. október 24., 12:52

Szerző:

Bíró Zsuzsa 1933-ban született, Budapesten. 1956-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán. Első munkája Herskó János Vasvirág című filmje volt, amelyet 1958-ban, Cannes-ban mutattak be – emlékezik a film.hu.

Sándor Pál, Gárdos Péter, Herskó János, Simó Sándor és Szász Péter állandó munkatársa volt dramaturgként és forgatókönyvíróként olyan filmekben, mint a – 

Régi idők focija, Szerencsés Dániel, Uramisten, Szamárköhögés, N.N., a halál angyala, Apám néhány boldog éve vagy a Szépek és bolondok.

Dolgozott Szabó István, Gothár Péter, Elek Judit, Maár Gyula, Salamon András filmjeiben is.

Pályafutása során közel száz nagyjátékfilm és tévéfilm dramaturgja és forgatókönyvírója volt. 1982-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle életműdíjasa volt. Az 1990-es évektől esszéírással is foglalkozott, rendszeresen publikált a Liget folyóiratban. Három kötete jelent meg:

  • Mallarmé macskái (2002),
  • Apák mozija (2006),
  • Álom-rémület (2017).

Legutóbbi könyve a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében olvasható.

(Fotó: Gyulai Bence/168.hu)

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki.