Az Y-generációs Csokonai

Szabadság mindenek felett címmel Csokonai Vitéz Mihályról jelent meg kétkötetes regény. Szerzője, Palotai H. Zsófia 1991-ben született Budapesten, egyetemista, kulturális antropológiát tanul Bécsben.

2015. január 25., 09:12

Művében a költő ifjú évei elevenednek meg: Csokonai afféle „Y-generációs hős” a reformkorból. A Debreceni Református Kollégium tanáraként szembefordul a tekintélyelvű oktatással. Első verseinek publikálását mesterétől, Kazinczy Ferenctől várja, akit azonban a Martinovics-féle összeesküvésben való részvétellel vádolnak meg, és letartóztatják. Csokonai hús-vér, esendő figura, s a könyv eddig meg nem jelent életrajzi elemeket is tartalmaz. Az írónő a 168 Órának elmondta: gimnazista kora óta kutatja Csokonai életét. Szerinte a reformkor sok tekintetben párhuzamos a jelenünkkel. A szólásszabadság, a felvilágosodás eszméinek megvalósítása a mai Magyarországon épp olyan aktuális, mint annak idején volt.

– Csokonai szellemi kortársunk. A szabadság elkötelezett híve volt, ugyanakkor hiányzott belőle Petőfi radikalizmusa. Csokonai egyetlen politikai irányzatnak sem volt fanatikus híve. Számára a szabadság azt is jelentette: a sorsunkért nem az idegen elnyomó hatalmakat hibáztatjuk. Saját életünkért mi vagyunk a felelősek – tette hozzá Palotai H. Zsófia.