Popfőiskolában gondolkodik a Petőfi Zenei Tanács

Alig alakult meg a Demeter Szilárd által kezdeményezett Petőfi Zenei Tanács (PZT), máris újabb innovatív ötlet merült fel.

 

2023. március 24., 15:47

Szerző:

A Bikini együttes basszusgitárosával, a zenei tanács tagjával, Németh Alajossal készített interjút a Magyar Narancs. A beszélgetésben szó esik többek között a PZT küldetéséről, a művelődési házak újragondolásáról épp úgy, mint a Petőfi Rádió és TV felfrissítéséről. Németh beszélt továbbá arról is, hogy nem akarják megváltoztatni a hazai popkultúrát, de „azokat a fiatalokat kell észrevenni, akik már léteznek”, őket kell felfrissíteni, iskoláztatni és arrafelé vezetni, hogy „még értékesebb dolgokat csináljanak, de saját maguktól”.

Az interjúban megemlítette hogy

„olyan ötlet is van, hogy szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat”.

Ez szavai szerint nem egy „zsebből előrántott”, hanem valódi popzeneoktatási intézmény lenne.

Elmondta továbbá, azt is feladatuknak érzik elmondani, hogy „ne az azonnal emészthető, direkt slágernek írt dalok gyűjteménye érvényesüljön. Nem szabad direkt slágereket írni. Jó dalokat kell írni, amiből lehet sláger, de azt, hogy te azt a négy akkordot használd, ami minden ilyen ócska slágernek a gerince, irtani kell”.

Nem zárta ki azt sem, hogy egy újfajta műsorvezetést kellene meghonosítani a zenés csatornák működésében. Példaként említette, hogy ismer egy jó műsorvezetőt, „Nagy Ferót, a Garázs milyen jó volt régen, nyugodtan be lehet dobni ilyen struktúrákat is újra”.

(Kiemelt kép: Németh Alajos zeneszerző, dalszövegíró, hangmérnök, producer, az Ős-Bikini együttes egyik alapító tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt)

 

 

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.