A 10455. epizóddal véget ért a Barátok közt, eldőlt a színészek tortája a búcsúbulin

Búcsúbulit tartottak a színészek, miután lement az utolsó epizód. 

2021. július 18., 12:28

Szerző:

23 éven keresztül futott a sorozat, több, mint 10 ezer epizódot készítettek (pontosan: 10455 darabot), egy ország nézte a legmeghatározóbb kereskedelmi tévés hazai szappanoperát. A Bartáok közt az 1998-as indulásakor két évet kapott arra, hogy bizonyítson, 2021. július 17-én, este 8 órakor vetítették le az utolsó epizódját, így 23 éven keresztül volt az RTL Klub egyik legnézettebb hazai produkciója.

A Barátok közt közösségi média felületein rengeteg néző siratja a sorozatot, sokan egészen kiskoruk óta követték esténként, mi történik a Mátyás tér lakóival és a sorozaton „nőttek fel". A díszletek sorsa sokáig kétséges volt – néhány személyes tárgyat a szereplők megtarthattak –, aztán kiderült, hogy elárverezik őket, jótékony célra. 

Ugyancsak vihart kavart, hogy a sorozat búcsúplakátját le kellett takarni a pedofiltörvény miatt és sokan arra tippeltek, hogy 18-as karikát kaphat. Az utolsó részek egyikében még egy leszbikus csók is megtörtént. 

A Média1-et meghívták a búcsúbuliba, ahol a beszámolók szerint nem minden volt rendben a tortával, aminek előbb hunytak ki a tűzijátékai, majd dőlni kezdet felvágás közben. A szereplők végignézték az utolsó részt, a széria végén, Berényi Miklós a kómából való felébredésekor nagy taps tört ki, majd Ondruss Ilona, a sorozat utolsó kreatív producere megilletődötten mondott néhány gondolatot: megköszönte a stábnak a munkáját és az RTL-nek az elmúlt 23 évet, valamint méltatta a Barátok közt szereplőit, akiket legendaként jellemzett – számolt be a lap. Berényi Miklós felébredésekor a saját feltámadásával viccelődő Fodor Zsóka (akit pár éve egy papírgalacsinnal okozott balesettel megöltek a sorozatban, de később többször visszatért a sorozatba „kísérteni”) és a stáb többi tagja ezután elénekelték a Barátok közt ikonikus főcímdalát.

Az RTL Magyarország arra hivatkozva döntött úgy, hogy leveszi a Barátok közt című sorozatot a képernyőről, hogy a tévészéria már nem hozta az elvárható nézettségi szintet. A DIGI ügyfeleinek egy része egyébként a kábelszolgáltató hálózatának műszaki meghibásodása miatt lemaradt a BK legutolsó epizódjáról.

 

(Kiemelt kép forrása: Barátok közt Facebook-oldal)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.