Figyelmeztet az RTL: a pedofiltörvény miatt tiltólistás lehet a Barátok közt és a Szomszédok

Az RTL szerint a pedofiltörvény melegellenes módosításai szerint 18 éven aluliak nem nézhetnék a Harry Pottert, de még a Szomszédokat sem. 

2021. június 14., 16:25

Szerző:

Közleményben tiltakozik az RTL Klub Magyarország a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen, mint írják, a módosítások értelmében számos klasszikust csak este, 18 éven felülieknek lehetne leadni: pont, mint a horrorfilmeket – írta a Telex.

Az RTL közleményében azt írja, számukra kiemelten fontos a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraikban, de társadalmi szerepvállalásban is (az RTL korábban kiállt például a szivárványcsaládokért is, mire válaszul a Médiatanács eljárást indított ellenük), emellett pedig hozzátették:

„Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is”.

Mint írják, a tervezet „aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva” korlátozná azt is, hogy a médiában a homoszexualitás megjelenjen, egyben tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, reklámokban. Ahogy a csatorna írja, a tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne leadni például a Bridget Jones naplóját, a Billy Eliotot, a Philadelphiát vagy akár a Harry Potter bizonyos részeit, de ugyanígy tiltólistára kerülne a Modern család, a Jóbarátok, valamint a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja is.

A csatorna közleményében azt írja, ez kirekeszti a szexuális kisebbségeket a médiából, ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet.

„Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közössége sokszínű, ahogy a társadalom is, így számos nem heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit”

– zárták a közleményt.

Június 14-én tüntetést szervezett a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen a Kossuth térre, az Országház elé az Amnesty International. A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg. A tüntetésről a 168.hu a helyszínről tudósít majd.

 

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.