Tiltott leszbikus csók csattant el a Barátok köztben

A már hatályba lépett pedofilellenes törvénycsomag értelmében az RTL Klub durván megütheti a bokáját.

2021. július 14., 13:52

Szerző:

Július 8-án lépett életbe a Fidesz gyermekvédelmi törvénye, amely tiltja a meleg propagandát is, az eltelt néhány napban pedig máris jogszabályt sérthetett az RTL Klub. Hétfőn tizenkettes besorolással és délután 5 körül adták a Barátok közt egyik epizódját, amelyben látható egy leszbikus csók. Ezt a jelenetet csak 18-as karikával este 10 óra után lehetett volna sugározni – írja a port.hu.. A portál szerint még komoly értelmezési vita zajlik a szakemberek között is, hogyan lehet átültetni a gyakorlatba az elfogadott törvényt.

Az RTL Klub hétfőn sugárzott epizódjában két női karakter, Szekeres Dorka, valamint a történet szerint a külföldről direkt az ő kedvéért hazatérő barátnője, Hédi csókolta meg egymást. Az epizód az új jogszabály szerint rossz korhatár-besorolást és idősávot kaphatott, az érvényben lévő 2021. évi LXXIX-es törvény ugyanis kimondja:

„tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

A portál szerint egyelőre senki sem tudja, hogy a törvényben mit is jelent pontosan a homoszexualitás népszerűsítése. Így kérdéses az is, hogy egy, a fent említett csók miatt kell-e a 18-as karika, vagy nem. Hangsúlyozták: könnyen lehet, hogy a hétfői jelenet alapján dől majd el, mi az, ami átmegy, és mi az, ami nem. 

Korábban írtunk róla, hogy a sorozat 23 év után szombaton ér véget, és emiatt rengeteg Barátok közt plakát lepte el a fővárost. A népszerű sorozattól búcsúzó RTL Klub nagykörúti villamosmegállókban kihelyezett plakátjain korábban egy, a sorozatban megjelenített melegházasságot ábrázolt – írta a 24.hu

Csakhogy a június 15-én elfogadott, a melegeket is érintő pedofilellenes törvény július 8-tól megtiltja, hogy népszerűsítsék a homoszexualitást 18 éven aluliak számára. Mivel a plakátokat fiatalkorúak is láthatják, az RTL Klub jogkövető magatartással lecserélte a fotót egy feliratra, amely megmagyarázza a lépésüket.

A plakátok tetején a következő szöveg olvasható: 

„Mindig emlékezni fogunk, hogy a család az család. 2018.”

A dátum arra utal, hogy abban az évben történt a sorozatban a melegházasság. A képet letakaró írásban azt is említik, aggasztónak tartják, hogy a törvény súlyosan sérti a szólásszabadságot, és hátrányosan érinti a társadalom nem heteroszexuális tagjait.

(Kiemelt kép: RTL Klub)

 

 

15:12

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott, hogy a témáról – feltehetően április végén - tárgyal a közgyűlés. Amennyiben ragaszkodnak az elnevezéshez, a kormányhivatal már csak a bíróságon támadhatja meg a döntést.