Zelenszkij szerint az orosz erők egyszerűen lerombolták Bahmut városát

Az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén, az ukrán elnök szerint az oroszok lerombolták Bahmut városát.

2022. december 10., 17:19

Szerző:

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország 9 és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet még mindig nagyon nehéz a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

„Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz”

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Az ukrán katonai vezérkar mintegy 20 légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint 20 lakott helység került tűz alá.

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban – tették hozzá.

Oroszország keleti offenzívája során a nyár folyamán sikerült elfoglalnia szinte az egész Luhanszk tartományt. Donyeck elkerülte ezt. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben embereket és erőforrásokat vezényelt Bahmut köré, hogy megpróbálja bekeríteni a várost – mondták elemzők és ukrán tisztviselők.

Az ukrán hadsereg szombaton más tartományokban is támadásokról számolt be: északkeleten Harkivnál és Szuminál, továbbá a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszknál, délkeleten Zaporizzsjánál, valamint délen Herszonnál.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt.

(Kiemelt kép: Ukrán tűzoltók dolgoznak egy rakétatámadás utána Bahmutban, 2022. december 7-én. Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Ügynökség/ AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.