Zelenszkij: Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait

Az ukrán elnök szerint nem lehetnek orosz csápok Európában.

2022. március 29., 20:11

Szerző:

„Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait”

 – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a dán parlamenti képviselőknek küldött videóbeszédében.

Az ukrán elnök keddi beszéde után úgy foglalta össze beszédét a 444 szerint, hogy az európai tagállamoknak ki kell terjeszteni a szankciókat, le kell mondani az orosz olajról, nem szabad kereskedni Oroszországgal, és el kell zárni a kikötőket az orosz hajók elől. 

Zelenszkij nem először említi meg Magyarországot, és kifejezetten a miniszterelnököt, Orbán Viktort, mint Oroszország EU-n belüli szövetségesét. Amikor múlt csütörtökön az európai uniós csúcson kapott lehetőséget a felszólalásra, egyesével mondott köszönetet az unió tagállami vezetőinek a segítségnyújtásért, Magyarországnál viszont megállt és név szerint Orbánt szólította meg. Szóba hozta a rakparton elhelyezett, a holokauszt alatti népirtásra emlékeztető cipők emlékművét is.

„Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek” – mondta.

A kormányt azonban nem hatotta meg a háborús ország vezetőjének személyre szóló üzenete. A kabinet válaszában elutasította Zelenszkij követeléseit, mondván, azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Több fideszes megmondóember és politikus egészen odáig ment, hogy az elnök célja az volt, hogy beavatkozzon a magyarországi választásokba. Szijjártó Péter pedig azt sérelmezte, hogy személyeskedő volt a hangnem, mondta ezt egy személyeskedő hangnemben közzétett videóban a külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij. Fotó: Ukrán Elnökségi Sajtószolgálat / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.