Zelenszkij: az oroszok atomerőmű elleni terrortámadást terveznek

„A sugárzásnak nincsenek államhatárai” – jelentette ki az ukrán elnök. 

2023. június 22., 13:27

Szerző:

Volodimir Zelenszkij Twitteren közzétett videóban arra hívja fel a figyelmet, hogy a titkosszolgálattól és az ukrán biztonsági szolgálatától olyan friss  információt kapott, hogy Oroszország a zaporizzsja atomerőmű elleni terrortámadás forgatókönyvét fontolgatja. „Terrortámadás sugárszivárgással. Mindent felkészítettek erre”. A videóba arra figyelmetet az ukrán elnök, hogy: „Sajnos többször is emlékeztetnem kellett arra, hogy a sugárzásnak nincsenek államhatárai, és hogy a sugárzás kit ér el csak a szél iránya határozza meg”.

Minden elérhető információt megosztunk partnereinkkel – mindenkivel a világon, mondja Zelenszkij. Hozzátéve: „Európával, Amerikával, Kínával, Brazíliával, Indiával, az arab világgal, Afrikával – minden országnak, ezt mindenkinek tudnia kell. Nemzetközi szervezeteknek is. Mindenkinek!” „Az atomerőműveket soha nem szabad terrortámadásnak kitenni. Ezúttal ne úgy legyen, mint Kahovkánál – a világot figyelmeztették, tehát a világ cselekedhet, és cselekednie is kell” – mondja Zelenszkij.

(Kiemelt képünkön: A zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.