Ismét az ukrajnai hálózatra kapcsolódik a zaporizzsjai erőmű

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése szerint a hálózatok javítási munkálatai során ismét képes árammal ellátni az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket az Energodári atomerőmű. A négy fő vezeték közül az egyik állt most helyre.

2022. szeptember 17., 21:12

Szerző:

Helyreállították a négy fő vezeték közül az egyiket az energodrári atomerőmű hálózatából, jelentette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szombaton este. A HVG.hu által is közölt hír arról szól, így az orosz kézen lévő erőmű újból képes ellátni Ukrajna egy részének áramellátását.

A Zaporizzsja körüli harcokban korábban a négy vezeték mindegyike megsérült, így az összeköttetés Ukrajna további része és Energodár között gyakorlatilag megszűnt. Mostanra ez a helyzet megoldódott az ügynökség információi szerint.

Azt is közölték, korábban olvadásveszély miatt Energodár mind a hat erőművét leállították, mivel a hűtés rendszere nem volt biztosítva. A reaktorokban lévő fűtőanyagot ennek ellenére is folyamatosan hűteni kell, ehhez pedig - a vízpumpák működtetéséhez - magának a reaktornak is áramra van szüksége.

Ez a helyzet is megoldódott most. Korábban a külső ellátás megszakadása miatt a vízpumpákhoz tartalék vezetéket kellett aktiválni, a helyzet most ennél kicsivel jobb.

Az oroszok március elején nyomultak be a zaporizzsjai atomerőműbe, majd annak ukrán személyzetét is hónapokon keresztül fogvatartották. Az orosz kormány csupán szeptember elején engedte be a NAÜ ellenőreit, akik közül néhány még mindig az erőműben tartózkodik.

(Kiemelt kép: A zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyai. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)