Ismét az ukrajnai hálózatra kapcsolódik a zaporizzsjai erőmű

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése szerint a hálózatok javítási munkálatai során ismét képes árammal ellátni az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket az Energodári atomerőmű. A négy fő vezeték közül az egyik állt most helyre.

2022. szeptember 17., 21:12

Szerző:

Helyreállították a négy fő vezeték közül az egyiket az energodrári atomerőmű hálózatából, jelentette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szombaton este. A HVG.hu által is közölt hír arról szól, így az orosz kézen lévő erőmű újból képes ellátni Ukrajna egy részének áramellátását.

A Zaporizzsja körüli harcokban korábban a négy vezeték mindegyike megsérült, így az összeköttetés Ukrajna további része és Energodár között gyakorlatilag megszűnt. Mostanra ez a helyzet megoldódott az ügynökség információi szerint.

Azt is közölték, korábban olvadásveszély miatt Energodár mind a hat erőművét leállították, mivel a hűtés rendszere nem volt biztosítva. A reaktorokban lévő fűtőanyagot ennek ellenére is folyamatosan hűteni kell, ehhez pedig - a vízpumpák működtetéséhez - magának a reaktornak is áramra van szüksége.

Ez a helyzet is megoldódott most. Korábban a külső ellátás megszakadása miatt a vízpumpákhoz tartalék vezetéket kellett aktiválni, a helyzet most ennél kicsivel jobb.

Az oroszok március elején nyomultak be a zaporizzsjai atomerőműbe, majd annak ukrán személyzetét is hónapokon keresztül fogvatartották. Az orosz kormány csupán szeptember elején engedte be a NAÜ ellenőreit, akik közül néhány még mindig az erőműben tartózkodik.

(Kiemelt kép: A zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyai. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.