Kiszivárgott beszédben kelt ki a Wizzair igazgatója a túl sok betegszabadságot kivevő, fáradt dolgozók ellen

Még több extra erőfeszítést kért a dolgozóktól, a CNN kiszivárogtatta a beszédét.

2022. június 10., 15:58

Szerző:

„Néha szükség van arra, hogy extra erőfeszítéseket tegyünk” – így fogalmazott egy beszédben Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója, amit a héten, egy értekezleten tartott. Váradi annak kapcsán beszélt erről, hogy nyíltan sokallta a légitársaság alkalmazottai által kivett betegszabadságok mennyiségét.

Beszédét az Európai Pilótaszövetség rögzítette, és a CNN, valamint magyarul a Mérce is közzétette.

Abban a vezérigazgató arra figyelmeztetett, óriási kára származik a cégnek abból, hogy az alkalmazottak nem hajlandóak erőn felül, de extra túlórapénz nélkül dolgozni. Ahogy fogalmazott, „Most, hogy mindenki visszatér a munkába, megértem, hogy a fáradtság a problémák egyik lehetséges következménye. […] Nem működhet úgy az üzlet, hogy egy bázisról minden ötödik ember azért jelentkezik betegnek, mert az illető fáradt. Mindannyian fáradtak vagyunk. De néha szükség van arra, hogy egy utolsó erőfeszítést is tegyünk.”

A magyar multinacionális légitársaság hozzáállása ellen Clare Daly a baloldali Sinn Féin ír EP-képviselője már tiltakozott is Twitter-fiókján. Úgy fogalmazott, nem csupán a légiutaskísérőkről van szó, Váradi szavaival a pilótákat is arra ösztönözte, akár teljesen kimerülten is vállaljanak további repülőutakat.

„Ez félelmetes! (...) Hol van ilyenkor az EU légiforgalmát szabályozó intézmény?” - fogalmazott Daly.

Váradi a vádakra és a kiszivárgott beszédre reagált, hangsúlyozva, nem a pilótáknak, hanem a WizzAir összes alkalmazottjának címezte szavait, hozzátéve, a fáradtság ellenére való többlet munkavégzést továbbra is elvárná, ugyanakkor az szerinte sem veszélyeztetheti az utazás és működés biztonságát.

(Kiemelt kép: A WizzAir egyik utasszállító gépe felszállás közben. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / NurPhoto via AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.