Kiderült, mi Putyin rejtélyes betegsége

Sokan találgatják miért kísérik mindenhová orvosok a közel 70 éves Vlagyimir Putyint. 

2022. június 15., 07:30

Szerző:

Többször megjelent már, hogy Vlagyimir Putyin súlyos beteg. A távdiagnózist legtöbbször médiaszerepléseinek elemzésére és olyan információkra vezetik vissza, hogy az orosz elnököt mindenhová orvosok kísérik.

Nemrégiben Christopher Steele volt brit kém – aki az MI6 oroszországi irodáját vezette – állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos beteg, és éjjel-nappal orvosi ellátásra szorul.

Egy hónappal ezelőtt egy Kreml-közeli forrás által működtetett Telegram-csatornán jelent meg, hogy „Putyinnak »sürgős orvosi segítségre van szüksége« az orvosaitól”. Orvosai ekkor – állítólag – arra utasították, hogy ne vállaljon a továbbiakban „hosszabb” nyilvános szereplést.

E mellett se szeri, se száma az olyan, a sajtóban megjelent "biztos értesülseknek", mint hogy Vlagyimir Putyin több tucatnyi utat tett meg egy rákszakértő társaságában egy jelentés szerint, amely azt is állítja, hogy az orosz elnök szarvasagancsban való fürdéssel próbálja erősíteni egészségét.

Ezúttal Michael Clarkle professzor nyilatkozott a Sky News-nak. Mint állítja,

nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Vlagyimir Putyin valóban komolyan beteg lenne és a róla közzé tett fotókon, felvételeken is elég jól néz ki a korához képest. 

Clarke professzor szerint az időről-időre felröppenő hírek csak találgatások, ő személy szerint sokkal valószínűbbnek tartja, hogy 

Vlagyimir Putyin egyszerűen hipochonder.

Mint mondja, Putyin, aki októberben tölti be 70. életévét,

„köztudottan sokat használja a botoxot”, és orvosai „sosem járnak messze”.

A hipochondria olyan szomatoform zavar, amelynél az egyén kényszeresen foglalkozik saját egészségi állapotával, megszállottan keresi a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, betegségeket, holott szervi baja többnyire nincsen. Az érintett gyakorta halálfélelemmel küzd, és a feltételezett betegségek szomatikus tüneteit rendszerint pszichésen észleli is magán. A hipochonderek a félreértelmezett fizikai jelek miatt súlyos betegségektől félnek, illetve azt gondolják, súlyosan betegek. Vélt betegségükkel annyira intenzíven foglalkoznak, hogy az komoly szociális problémákat, munkahelyi gondokat is előidéz.

A jelenség gyakran párosul a psziché egyéb kóros zavaraival, például paranoiával.

(Kiemelt képünk illusztráció: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.