Ismét tele a net Putyin állítólagos betegségével

Egy lemondott televíziós szereplés nyomán ismét beindultak a találgatások az orosz elnök vélelmezett betegségével kapcsolatban.

2022. június 12., 15:38

Szerző:

Három nappal az után, hogy a Kreml váratlanul lemondta azt a televíziós programot, amelyben Vlagyimir Putyin orosz államfő a polgárok kérdéseire válaszolt volna, egy Telegram-csatorna azt állítja, a döntés oka, hogy a politikus ismét rosszul lett és az orvosok azt javasolták neki, ne vállaljon hosszú ideig tartó nyilvános szereplést – írja a Hvg.hu.

18 év alatt az idén fordul elő először, hogy Vlagyimir Putyin nem tartja meg hagyományosan a nyár elejére tervezett betelefonálós programját, a „Közvetlen vonalat”. Az állampolgárokkal való kapcsolattartást szolgáló program elhalasztását Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő jelentette be, és azt állította, az államfő egy későbbi időpontban sort kerít a beszélgetésre. Peszkov nem közölte, mi áll a lemondás hátterében, s az új időpont kitűzésében sem volt túl meggyőző.

„Most abból indulunk ki, hogy a közeljövőben meg lesz tartva a program”

– mondta.

A lemondás/halasztás újraélesztette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az orosz államfő súlyos betegségben – rákban vagy előrehaladott Parkinson kórban – szenved. Korábban számtalan olyan videófelvétel került nyilvánosságra, amelyeken a politikus furcsa mozdulatokat tesz, vagy egyszerűen csak percekig kapaszkodik két kézzel az asztalba – s most a General SVR néven működtetett Telegram-csatorna szerzője azt állítja, a legutóbbi halasztás mögött az áll, hogy Putyin a hét elején, a katonai vezetőkkel folytatott megbeszélés után alig tudott felállni, s szédülésre, gyengeségre és hányingerre panaszkodott. Az állítólag a Kremlhez közel álló forrásokra hivatkozó – ám teljes mértékben beazonosíthatatlan – szerző azt is közölte, az államfő orvosai azt tanácsolták Putyinnak, hogy egy ideig ne vállaljon hosszabb nyilvános szereplést.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.