Az MI6 volt osztályvezetője szerint Putyin annyira beteg, hogy állandó orvosi megfigyelésre szorul

Christopher Steele volt brit kém, aki az MI6 oroszországi irodáját vezette, azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos beteg, és éjjel-nappal orvosi ellátásra szorul.

2022. május 20., 14:09

Szerző:

Vlagyimir Putyin romló egészségi állapota egyre nagyobb káoszt okoz a Kremlben – közölte a volt brit kém a brit LBC-nek. Christopher Steele, a kormányzati hírszerzés egykori szakembere szerint a beteg orosz vezetőt most folyamatosan orvosok veszik körül.

Úgy véli, hogy a 69 éves elnököt sújtó rejtélyes betegség miatt Moszkva megzavarodott, miközben Putyin egészségével és az ukrajnai háborúval kell egyszerre foglalkoznia. Hozzátette, hogy Putyin állapotának pontos részleteit még a magas rangú kollégái sem ismerik.

„A biztonsági tanács ülései, amelyekről azt mutatják, hogy egy órán át tartanak, valójában több részre vannak bontva, ugyanis Putyin kimegy, hogy valamilyen orvosi ellátásban részesüljön. (...) Tehát nyilvánvalóan súlyos beteg – hogy mennyire halálos vagy gyógyíthatatlan, az nem világos, nem lehetünk benne teljesen biztosak (...) de az biztos, hogy jelenleg nagyon komoly hatással van Oroszország kormányzására”

– közölte a volt kém.

A Kreml-vezér egészségi állapotával kapcsolatban számos hír látott napvilágot. Egyes jelentések szerint Putyin rákban szenved, és egyéb betegségek mellett kemoterápiás és szteroidos kezelés alatt áll. Más jelentések szerint Putyin Parkinson-kórban vagy korai stádiumú demenciában szenved.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül elnököl az olajipar fejlesztéséről szóló megbeszélésen Moszkvában 2022. május 17-én. Fotó: Mihail METZEL / SPUTNIK / AFP)