Visszatérhetnek a kivégzések és csonkítások Afganisztánban

A tálibok volt igazságügyi minisztere szerint a büntetések talán nem lesznek nyilvánosak.

2021. szeptember 24., 13:55

Szerző:

Interjút adott az Associated Press-nek Mullah Nooruddin Turabi, a tálibok volt igazságügyi minisztere, aki arról beszélt, hogy a jövőben visszaállítják a kivégzéseket és amputációkat, ugyanis ezek szükségesek a rend fenntartásához. Turabi elítélte a múltbéli nyilvános kivégzéseket övező felháborodásokat, és figyelmeztetett: senki ne avatkozzon bele Afganisztán új uralkodóiba. „Mindenki kritizált minket a nyilvánosan, stadionokban lezajlott büntetések miatt, de mi soha nem mondtunk semmit mások törvényeiről és a büntetéseiről." – tette hozzá.

A volt igazságügyi miniszter szerint a kezek levágás nagyon szükséges a biztonság kialakításához, ugyanis az elrettentő hatást fejt ki a nép körében. Hangsúlyozta, hogy a kabinet tanulmányozza jelenleg, hogy a büntetéseket a jövőben nyilvánosan kell-e végrehajtani. Az elmúlt napokban a Kabulban állomásozó tálib harcosok „felelevenítették" a régebben általánosan alkalmazott büntetést a kisebb lopások után, amely a nyilvános megszégyenítéssel járt.

Turiban a technológiai fejlődésre kijelentette, hogy engedélyezik a tévék, mobiltelefonok használatát, ugyanis ezek már szükségesek az emberek számára – tette hozzá. 

(Kiemelt képünk illusztráció. KABUL, AFGHANISTAN - SEPTEMBER 23: Number of people gather to announce their support for Taliban at Deh Sabz District outskirt Kabul, Afghanistan on September 23, 2021. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency
Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.