Ismét felütötte a fejét a koronavírus Csehországban

Több mint kétezer igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok hétfőn Csehországban. Legutóbb április végén volt ilyen magas az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden délelőtt nyilvánosságra hozott statisztikai kimutatásból.

2022. július 12., 12:37

Szerző:

A cseh kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma már meghaladta a háromszázat. Az esetek többsége könnyebb lefolyású, és a súlyos betegek száma nem emelkedik - írták a honlapon. A keddi jelentés szerint 12 kórházban fekvő beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok, ami hárommal kevesebb, mint egy hete. Az utóbbi hét napban heten haltak meg a koronavírus szövődményekben.

Az újonnan igazolt koronavírusos fertőzöttek száma heti összehasonlításban június elejétől növekszik folyamatosan. Párhuzamosan ezzel növekszik a napi tesztelések száma is. Hétfőn mintegy kilencezer személy teszteltette le magát, ami 2200-zal több, mint egy hete.

Az új koronavírusos fertőzések mögött az utóbbi hetekben egyértelműen a BA.4 és a BA.5 variánsok állnak, amelyek az orvosok szerint veszélyesebbek, mint a korábbi omikron változat. A prágai egészségügyi minisztérium azzal számol, hogy a napi új esetek száma a következő hetekben is mérsékelten nőni fog, s nem zárható ki egy nyári fertőzési hullám sem. Óvintézkedések bevezetését a tárca egyelőre nem tervezi.

A 10,7 milliós Csehországban 6,9 millióan vették fel a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját, 4,2 millióan már a harmadik, megerősítő adagot is megkapták. A negyedik adag várhatóan augusztus közepétől válik elérhetővé – közölte a minisztérium.

(Kiemelt képünk: 2021. június 29-én Bogor kórháza előtt felállított sátorban koronavírusos betegek fekszenek, mivel Indonéziában a megfertőződések szárnyalnak. Fotó: AFP/ Aditya Aji)