Videón, hogyan törnek az athéni lángok közé a görög tűzoltók

Két napja küzdenek a lángokkal. 

2021. augusztus 4., 11:58

Szerző:

Tömjén füst és vörösen izzó égbolt közepette minden egységet bevetnek a görög hatóságok, hogy eloltsák a két napja felcsapó lángokat az Athén-közlei Parnesz-hegynél. A lángok kedden kezdtek el pusztítani Varimpompi településen, majd átterjedtek a környékbeli kisebb városokra. A 40 fok feletti hőségben a tomboló tüzet 500 tűzoltó, 9 helikopter, 5 repülőgép, a rendőrség és a hadsereg együtt próbálja eloltani. A 168-nak egy görög férfi küldte el egy athéni tűzoltó, Nicolas Jeremi videóját, amin jól látszik: hatalmas lélekjelenléttel törtek a lángok közé.

A férfi tegnap saját maga készítette a felvételt, és megosztotta saját Instagram-oldalán. Ebből látszik, nagy sebességgel vezetnek a görög úton egyenesen a lángok torkába. Körülöttük szinte mindenhol a fákat emészti a láng. „A tűzoltó szakma: a kemény valóság... tűzoltók, akik most harcolnak és a saját életüket kockáztatják. Mentünk, amit lehet” – írta posztjában Nicolas Jeremi. 

A lángok kedden csaptak fel az Athéntól 20 kilométerre északra található Varimpompi településen, majd átterjedtek a környékbeli kisebb városokra. Több autó és ház vált a lángok martalékává, és több mint 300 embert evakuáltak otthonukból. Szerdán a helyszínre látogatott Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök is, aki kiemelte: a tűzvészek eddig szerencsére nem követeltek halálos áldozatot. Hozzátette azonban, hogy az ország az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével néz szembe, és rémálomnak nevezte az Athén környékén pusztító tüzeket. Görögországban 30 éve nem látott hőhullám tombol, néhány helyen a hőmérséklet a 43 Celsius-fokot is meghaladja.

A lángok Törökországban és Olaszországban is felcsaptak, és a tűzoltók mellett a helyi sajtó is kiveszi a részét a tragédia bemutatásából. Az egyik török újságíró a forró levegő és a körülötte tomboló lángok között jelentette be hétfőn, hogy ötödik napja nem tudják eloltani a tűzoltók a tüzet az üdülőváros Bodrumban. A tudósító szerint egyre jobban nő a halottak száma, és tucatjával menekítik ki az ottlakókat. Erről bővebben itt olvashatsz. 

(Kiemelt kép: Tűzoltók erdőtűz eloltásán dolgoznak az Athnétól északi külvárosában, Varympompiban 2021. augusztus 3-án. Fotó: Oikonomou / Hans Lucas/AFP)