Börtönlázadás Venezuelában: négy rendőrt is túszul ejtettek a rabok

A fogva tartás körülményei ellen lázadtak fel az egyik nemzeti rendőrségi gyűjtőközpontban. Négy rendőrt is túszként tartanak fogva.

2023. július 19., 07:24

Szerző:

Négy rendőrt tartanak túszul Venezuelában egy nemzeti rendőrségi központ rabjai, akik fellázadtak fogva tartási körülményeik ellen - jelentette be kedden egy érdekvédő csoport.

Az Una Ventana a la Libertad (Ablak a szabadságra/UVL) nevű szervezet arról számolt be, hogy a hétfői túszejtés után 24 órával megrekedtek a hatóságokkal folytatott tárgyalások az ország északi részén, Aragua államban található központban.
A fogvatartottak, akik jelentették börtönőreik bántalmazását, arra kényszerítették a négy rendőrt, három férfit és egy nőt, hogy lépjenek be cellájukba. A közösségi oldalakon közzétett videókon összekötözött kézzel láthatók.

Az UVL szerint az ügyészség három képviselője és az igazságszolgáltatás egy bizottsága is meglátogatta a 104 fogvatartottnak otthont adó központot, de 24 óra elteltével „nem született megállapodás a fogva tartott rendőrök szabadon bocsátásáról” - közölte a szervezet.

„Nem bántottak minket”, de „rettegünk, bár segítenek nekünk, túszként vagyunk itt, az életünkről van szó” - mondta a Venezuelai Börtönmegfigyelő Központ (OVP) által közzétett videóban a fogva tartott rendőrnő.

Az egyik rab az OVP által közzétett egyik videóban azt mondta: „Elegünk van a zsarolásból, a bántalmazásból, abból, hogy (...) 150, 200 dollárt kell adnunk hetente, hogy a családunkkal lehessünk, hogy zsarolnak minket, azt akarjuk, hogy szállítsanak át minket a lakhelyünk szerinti börtönbe”.

Az UVL szerint a fogvatartottak azért lázadtak fel, mert a rendőrök díjat kérnek tőlük azért, hogy ételt kapjanak, családlátogatásra mehessenek, vagy hogy bíróságra szállítsák őket. Naomí La Rosa, akinek férje az eljárás végére vár az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: „Dühösek, mert már olyan régóta itt vannak, belefáradtak az itt zajló visszaélésekbe”.

A börtönhatóságok nem kommentálták az esetet.

A venezuelai börtönök az OVP szerint több mint 50 százalékkal túlzsúfoltak.

(Kiemelt kép: Az egyik fogva tartott rendőr a venezuelai La Morita központban történt börtönlázadás alatt. Fotó. képkivágás a rabok által közzétett videóból)

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.