Tizenöt év börtönre ítélték a volt venezuelai pénzügyminisztert, aki korábban Hugo Chávez ápolója volt

Tizenöt év börtönbüntetést szabott ki egy floridai bíróság Claudia Díaz volt venezuelai pénzügyminiszterre és férjére.

2023. április 20., 14:43

Szerző:

Díazt és férjét tavaly decemberben találták bűnösnek egy pénzmosás és korrupció vádjával indult eljárásban.

A tizenöt éves börtön az eddigi leghosszabb büntetés, amelyet amerikai bíróság valaha kiszabott egykori magas rangú venezuelai tisztségviselőkre

– közölte az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint szerdán.

Az eredetileg még 2020-ban elkészült vádirat szerint Díaz pénzügyminiszterként és a néhai Hugo Chávez elnök egyik közeli munkatársaként legalább 65 millió dollár kenőpénzt fogadott el 2011 és 2013 között. Ezért cserébe segített Raúl Gorrín venezuelai médiamágnásnak, hogy az államkasszából kedvezőbb árfolyamon juthasson dollárhoz, amelyet aztán magasabb áron értékesített a feketepiacon, amivel hatalmas hasznot zsebelt be. Gorrín az amerikaiak szerint mintegy 2,4 milliárd dollárral rövidítette meg a venezuelai költségvetést a pénzváltással kapcsolatos korrupciós ügyletek révén.

Díazt férjével együtt 2018-ban vették őrizetbe Spanyolországban, ahol luxuskörülmények között éltek. A két gyanúsítottat 2022 májusában adta ki Spanyolország az Egyesült Államoknak.

Claudia Díaz ápolóként is dolgozott a néhai venezuelai elnök mellett, amikor Chávezt rákbetegsége miatt kezelték. Férje, Adrián Velásquez pedig Chávez egykori biztonsági főnöke volt.

Amerikai ügyészek annak köszönhetően tudtak bíróság elé állítani korrupció vádjával volt venezuelai tisztségviselőket, hogy többen közülük Floridában vásároltak maguknak ingatlant, vagy amerikai bankszámlákon próbálták elrejteni az elsikkasztott pénzeket.

(Kiemelt képünk: Hugo Chávez néhai venezuelai elnököt ábrázoló freskó ( Forrás: Yuri CORTEZ / AFP))