Vasárnap Orbán Viktor nagy ellenfelét, Frans Timmermanst javasolták az Európai Bizottság élére

2019. június 30., 16:07

Szerző:

Vasárnap tarják ismételt csúcstalálkozójukat az Európai Parlament frakciói, ahol el kellene dönteniük, hogy kik legyenek az EU új vezetői. Bár a csúcsjelölti rendszert sokan kritizálják, azaz hogy a nagy frakciók jelöltjei közül kerüljön ki az Európai Bizottság elnöke, de az eddigi találkozókon alternatíva nem merült fel, csak arról sikerült dönteni, hogy ki nem lehet.

A vasárnapi találkozóról kiszivárgott információk szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt javasolta a frakcióknak, hogy kompromisszumos megoldásként a második legnagyobb frakció, a szociáldemokraták jelöltjét, Frans Timmermanst fogadják el az EB új elnökének – írja a hvg.hu. Az Emmanuel Macron által újraszervezett liberálisok vétója miatt nagyon valószínű, hogy Manfred Weber, a néppárti frakció jelöltje nem lesz az EB elnöke.

Frans Timmermans
Fotó: Európai Parlament

A kompromisszum szerint a Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, valamint a kül- és biztonságpolitikai biztosokat is. Cserébe a centrista-liberális frakció adná az Európai Tanács új elnökét.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

2024. február 27., 11:34

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.