EUrologus: Várhelyi lemondását követelik az EP-ben

Az EUrologus több, egymástól független forrástól is úgy értesült, hogy az Európai Parlament négy frakciója kezdeményezi Várhelyi Olivér magyar uniós biztos felmentését.

2023. október 17., 21:20

Szerző:

Várhatóan kedden küldenek levelet Ursula von der Leyennek, amelyben a Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős biztost bírálják, aki múlt héten a Palesztinának szánt uniós források megvonását jelentette be – felhatalmazás és bármiféle egyeztetés nélkül az Eurologus tudomása szerint. 

Várhelyi lépése sokaknál kiverte a biztosítékot, az ENSZ főtitkára például arra kérte az EU-t, ne hozzon ilyen döntést – írja a HVG.

„Várhelyi úrnak az EU intézményei és azok demokratikus működése sérelmére tett lépéseit már nem nézzük el. Ezért arra kérjük Várhelyi biztos urat, hogy mondjon le, vagy mentsék fel tisztségéből” – szögezték le. A levélírók azt sem felejtették el, hogy Várhelyi Olivér idén februárban az egész EP-t, kollektíven lehülyézte, amikor azt mondta a bekapcsolva maradt mikrofonba, miután a képviselők kérdéseket tettek fel neki, hogy: „hány hülye van még?”.

(Kiemelt képünkön: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa Brüsszelben, 2022. december 13-án. Fotó: Valeria Mongelli / AFP)