Vádat emeltek Lech Wałęsa ellen

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

2023. november 30., 11:47

Szerző:

A vádiratot a Varsó-Belváros kerületi bírósághoz továbbították. A feltételezetten hamis tanúvallomás több mint ötven dokumentumot, köztük Wałęsa által a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálatnak (SB) 1970 decemberében aláírt együttműködési nyilatkozatot érinti – magyarázta Szymon Banna ügyészségi szóvivő. 

Felidézte: Wałęsa az ellene 2017-ben indított büntetőjogi eljárás során tagadta, hogy az őt terhelő iratokat – köztük az SB-nek írt jelentéseket, valamint nyugtákat – aláírta, kivéve egy, kézzel írt, jegyzeteket és aláírást tartalmazó dokumentumot, amely esetében „nagyon valószínűnek” nevezte, hogy ő a szerzője. 

Az ügyészség viszont „átfogó és egyértelmű szakértői vélemény alapján” megállapította, hogy az iratokat Wałęsa írta alá, ezért hamis tanúzással vádolták meg – közölte Banna. 

A Wałęsával szembeni büntetőjogi eljárást a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata kezdeményezte 2017-ben.

Az IPN eredetileg 2016-ban éppen Wałęsa kezdeményezésére indított nyomozást, amely során megvizsgálták, hogy az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e az egykori munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat. 

Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúzás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(Kiemelt képünk: Lech Wałęsa volt lengyel elnök beszédet mond a Solidarność logója előtt a 2022. szeptember 26-i berlini ünnepségen, amelyen kitüntetést vett át. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

 

 

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.