Lech Walesa Nobel-békedíjra jelölte Alekszej Navalnijt

A Szolidaritás szakszervezet egykori legendás vezetője elismerően beszélt az orosz ellenzéki bátorságáról, amiért visszatért Oroszországba.

2021. február 4., 20:35

Szerző:

Lech Walesa 1983-ban maga is a Nobel-békedíj kitüntetettje volt a Szolidaritás vezetőjeként, a kommunista rendszer lengyelországi megbuktatásában játszott szerepéért, 1990-ben pedig ő lett Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnöke.

Walesa a Nobel Bizottsághoz csütörtökön eljuttatott levelében jelölte Navalnijt a díjra – ezt titkára, Marek Kaczmar közölte az AFP hírügynökséggel. A Gazeta Wyborcza című napilap által idézett jelölés szövege szerint

az orosz ellenzéki aktivista a demokratikus eszmék, az emberi jogok, az emberi szabadságjogok és a jogállam védelme nevében vív harcot a totalitarizmussal.

Az AFP-nek adott interjúban Lech Walesa hősnek nevezte Alekszej Navalnijt, és hangsúlyozta, ha tudna vele beszélni, azt tanácsolná neki, hogy merítsen ihletet az ő példájából, hogyan kell a rendszer ellen harcolni.

Navalnij január közepén tért vissza Oroszországba, miután a Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok nevű idegméreggel megmérgezték, és emiatt Németországba szállították, ahol sikeresen megmentették az életét.

Navalnij kedden állt bíróság elé Moszkvában, ahol az az ítélet született, hogy az ellenzéki politikusnak börtönbe kell vonulnia és le kell töltenie a korábban rá kiszabott 3,5 éves felfüggesztett büntetését. A szabadságvesztésbe beleszámította a bíróság azt az időt, amit Navalnij házi őrizetben töltött el, így ténylegesen

2 év 8 hónapot kell rácsok mögött töltenie.

A bíróság indoklása szerint azért változtatták meg a korábban felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre, mert Navalnij nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. Ezt mondjuk elég nehéz lett volna teljesítenie, hiszen éppen kómában feküdt, miután novicsok idegméreggel mérgezték meg tavaly nyáron. Navalnij szerint a titkosszolgálat állt a merénylet mögött, a Kreml jóváhagyásával, Moszkva ezt tagadja.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a 2017-es ítélete szerint a Navalnij-fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat. Az orosz legfelsőbb bíróság ezután mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

(Fotó: MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.