Lech Walesa: A legegyszerűbb az lenne, ha felszámolnák az Európai Uniót

2019. május 11., 15:14

Szerző:

Meglepő interjút adott a svéd Aftonbladetnek Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet vezetője, a kommunista rendszer elleni küzdelem élharcosa, Lengyelország volt államfője. A Nobel-békedíjas politikus szerint az Európai Uniót jelenlegi formájában fel kellene számolni – vette észre a napi.hu.

– Az Európai Unió teljesen más körülmények között jött létre, mint amilyenekkel ma van dolgunk. Többször figyelmeztettem Németországot és Franciaországot, hogy nem lehet megmenteni az uniót, amelynek tagállamai túlságosan eltérő állapotban vannak. A legegyszerűbb az lenne, ha felszámolnák az EU-t a jelenlegi formájában, és elölről kezdenék Európa integrációjának projektjét, de nem hallgattak rám

– jelentette ki az egykori államfő.

A 75 éves Lech Walesa úgy gondolja, hogy egy tíz pontos listára lenne szükség, amely tartalmazza azokat a kötelezettségeket, amelyek teljesítését minden tagállamnak írásban kell vállalnia. Emellett pedig kellene tíz jog is, amit az országoknak garantálnak. Ezután pedig minden uniós tagállamnak újra kellene kérnie a felvételét a közösségbe.

– A fejlődésnek időnként nagy lépést kell tennie ahhoz, hogy előre haladhasson. Így volt ez akkor, amikor rövid idő alatt átléptünk a kommunizmusból a demokráciába. Most ismét ilyen nagy lépéseket kell tennünk

– mondta Lech Walesa, és hozzátette, hogy szerinte a nyugati világ rossz irányba halad.

Lech Walesa
Fotó: Super Express

Az Aftonbladet meglepőnek tartotta az ötletet annak fényében, hogy a Szolidaritás volt vezetője az egyesült Európa koncepciójának a zászlóvivője, aki  bírálja a lengyel és a magyar kormányt, amiért állandóan keresi a konfliktust az Európai Unióval. Amikor tavaly októberben Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája szabadsághősét, mindössze ketten nem írták alá az  EU-tagország állam- és kormányfői közül. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt az egyik, a másik pedig Orbán Viktor.