Lech Wałęsa: Putyin most óriási hibát követett el, és ezt ki kell használnunk

A lengyel Szolidaritás vezetője egy fórumon a Texasi Egyetemen elárulta, szerinte hogyan lehet egyszer és mindenkorra legyőzni Moszkvát.

2022. május 17., 15:49

Szerző:

Putyin az ukrajnai teljes háborúval hatalmas hibát követett el, amit mindenképpen ki kell használnia Kelet-Európának és a Nyugatnak. Erről beszélt Lech Wałęsa, volt lengyel elnök és a Szolidaritás szovjetellenes munkásszervezet alapító-vezetője egy fórumon a Texasi Egyetemen, Austinban, május 13-án.

A volt elnök közönségkérdésre elárulta, szerinte „Oroszország mindig veszélyes volt, veszélyes maradt és a jövőben is veszélyes lesz.” Ezért fontos az, mondta el még, hogy február 24-én, a teljes ukrajnai invázió megindításával Vlagyimir Putyin „óriási hibát követett el”, amit ki kell használnia ellenségeinek. Ez szerinte az volt, hogy

az orosz elnök megmutatta, valójában milyen gyenge és sebezhető az egyszemélyi diktatúrában irányított rendszere.

Wałęsa szerint ugyanis éppen ez a diktatúra okozta az orosz hadsereg eddigi kudarcait, hiszen az elnök parancsaival senki sem mert ellenkezni. Beszélt arról is, hogy míg 1990-ben a Szovjetuniót ő és a kelet-európai demokraták sikerrel győzték le, addig a kilencvenes években „sajnos ennél tovább nem mehettek” és az orosz állam ellen többet nem tehettek.

Most azonban Wałęsa szerint fontos lenne, hogy Oroszország etnikai kisebbségeit, amelyek Moszkva által továbbra is elnyomottak „motiváljuk arra, hogy szálljanak szembe Moszkvával.”

A volt lengyel elnök arról is beszélt, szerinte a világot fenyegető egyik legnagyobb probléma „a demagóg politikusok hazugságai”, az Egyesült Államok pedig szerinte „vezető szerepet játszhat” a megfékezésükben. elmondta azt is, míg a berlini fal leomlása előtt a kelet-európaiakat összekötötte a Szovjetunió, mint közös ellenség, addig 1990 óta „a kiüresedő kapitalizmus” szétverte a közösségeket, és számos problémát, megosztottságot okozott, amiket meg kéne haladni, és új jóléti rendszerre is szükség lenne.

A teljes beszélgetést a War on The Rocks amerikai biztonságpolitikai, szakmai blog oldalán, angolul, teljes egészében is vissza lehet hallgatni.

(Kiemelt kép: Lech Wałęsa volt elnök a lengyelországi Gdańskban emlékezik a lengyel rendkívüli állapot bevezetésének 40. évfordulójára 2021. december 13-án. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.