Üvegkalitkába zárva segít a függőséggel küzdőknek egy bolgár atléta

Több mint két hétre üvegkalitkába zárta magát vasárnap egy szófiai parkban Krassze Georgiev bolgár ultramaratonista, hogy olyan fiataloknak gyűjtsön pénzt, akik függőséggel küzdenek.

2023. április 30., 16:23

Szerző:

„Próbára akarom tenni magam. Meg akarom mutatni, hogyan változik valaki, ha dobozba zárják” – mondta a sportoló. A szófiai Nemzeti Kultúrpalota előtt felállított üvegkalitkának, melybe Georgiev vasárnap költözött be, három fala teljesen átlátszó üvegből van. Egy ágy van benne és egy futópad.

Georgiev a bent töltendő 15 nap alatt sem könyvhöz, sem telefonhoz, sem számítógéphez nem fér hozzá, és minden nap csak 30 percet beszélhet a kint lévőkkel.

„Ez nem fizikai kísérlet, hanem pszichológiai” – magyarázta a hosszútávfutó. Az összegyűjtött pénzt különféle függőségekkel, alkohol-, kábítószer-, energiaital- vagy közösségimédia-problémákkal küzdő 18 év alattiak támogatására fordítják majd.

Georgiev az Északi-sarkvidéktől Kambodzsáig mintegy 30 ultramaratont futott már végig, és teljesítette a kaliforniai Halál völgyében tartott, 217 kilométeres távfutást is. 2019-ben 1200 kilométert futott Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Albániában, hogy arra ösztökélje az érintett országok kormányait, hogy építsenek jobb minőségű infrastruktúrát, hogy az emberek közelebbi kapcsolatba kerülhessenek egymással.

(Kiemelt képünk: Krassze Georgiev ultramaratonista a Nemzeti Kultúrpalota előtt Bulgáriában az üvegkalitkában, amiben vasárnaptól 15 napot fog eltölteni. Forrás: Krassze Georgiev Facebook)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.