Ursula von der Leyen az EU-ban képzeli el Bosznia-Hercegovinát

Bosznia-Hercegovina jövője az Európai Unióban van, és Brüsszel határozottan támogatja Szarajevó európai útját - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Szarajevóban.

 

2023. november 1., 13:06

Szerző:

Leszögezte, hogy az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina együttműködése eddig is kiváló volt, egyben reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz. Hozzátette: ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina előrehaladást tudjon elérni, egységre, azonos elvekre van szükség az országban.

Ursula von der Leyen rámutatott, hogy a boszniai gazdaság az uniós átlagnak csupán a 35 százalékát éri el, nagyon sok kihasználatlan lehetőség van az országban. Ezért is döntött úgy az Európai Unió, hogy új növekedési tervvel áll elő a Nyugat-Balkán számára. Arra is szükség van azonban -folytatta -, hogy a térség is egységes piacot alakítson ki, amelyet így könnyebb lesz az európai piac számára is megnyitni.

Borjana Kristo boszniai miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a csatlakozási tárgyalások megnyitása Brüsszel és Szarajevó között hozzájárulhatna ahhoz, hogy az ország stabil és fejlődő államként tudjon megerősödni.

Bosznia-Hercegovina 2016 februárjában nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, és 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státust.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke Borjana Kristoval, a Bosznia-Hercegovinai Miniszterek Tanácsának elnökével közös sajtótájékoztatón Szarajevóban 2023. november 1-én. Fotó: Samir Jordamovic / Anadolu via AFP)