Ukrán védelmi minisztérium: A kahovkai gátrobbantással az ukrán offenzívát akarták megakadályozni

Az orosz erők azért robbantották fel a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, hogy megakadályozzák az ukrán erők offenzíváját Herszon megyében – jelentette ki vasárnap Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Twitteren.

2023. június 11., 14:58

Szerző:

Maljar hozzátette, hogy a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő robbantás nyomán az orosz hadsereg tartalékos csapatokat tudott mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre. 

Moszkva a gát elpusztításával az ukrán erőket vádolja, és mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal civileket ágyúz, miközben a mentés zajlik. 

A vízerőmű és környéke a háború tavaly februári kezdete után nem sokkal orosz ellenőrzés alá került. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton jelentette be, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azon kívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar lelkes és elszánt.

„Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak” – fogalmazott az ukrán államfő. 

Mindeközben vasárnapra virradóra Vlagyimir Sapsa, a nyugat-oroszországi Kaluga megye kormányzója azt közölte, két drón csapódott be a területen, Sztrelkovka és Megyinszkij körzetekben. 

Áldozatokról egyelőre nem tudni, a károk minimálisak – tette hozzá a kormányzó a Telegramon.

(Kiemelt képünkön: a műholdfelvételen jól látható a dél-ukrajnai Nova Khakovka gát megsemmisült szakasza 2023. június 5-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgősen összehívt a Biztonsági Tanácsot 2023. június 6-án, miután robbanás történt a kahovkai vízerőmű gátjánál. Műholdkép ©2023 Maxar Technologies / AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.