Az oroszok büszkén vallják be, hogy százezrével hurcolnak el ukrajnai gyerekeket

190.000 gyereket hurcoltak el az oroszok Ukrajnából. Ezt az orosz külügyminisztérium közölte. 

2022. május 13., 11:39

Szerző:

A tárca Twitter-oldalán jelentették be, hogy eddig 190 000 gyerek „érkezett meg Donbaszból”. Közülök 1200-at a két szakadár „népköztársaság" árvaházaiból szállítottak Oroszországba, a többiekről nem tudni, honnan hurcolták el őket – írja az Azonnali. A bejegyzésben megosztanak egy interjút Marija Lvova-Belovával, a gyermekek jogaiért felelős urkán elnöki biztossal. A tisztviselő először még arról beszél, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtalálják a gyerekek szüleit. Addig „orosz családoknak ideiglenes felügyeleti jogokat adunk”.

Csakhogy néhány mondattal később már azt mondja, az egyetlen megoldás, ha az Ukrajnából érkezett gyerekek orosz állampolgárságot kapnak, hiszen így már nem csak átemenetileg szállásolnák el őket orosz családoknál, hanem akár véglegesen is. Hozzáteteszi: valójában nem tudják, kik az elhurcolt gyerekek szülei.

Az is az ukrán gyerekek végleges áttelepítésére utal, hogy a tisztviselő szerint, amint megkapják az orosz állampolgárságot, pszichológusok, gyerekorvosok és szakértők bevonásával döntenék el, hogy milyen családi modell lenne számukra a legjobb. Tehát közel sem tartják evidensnek, hogy az ukrajnai szülők kapják vissza őket.

Az elnöki biztos szerint a gyerekek többsége 2014 után született és a „népköztársaságokon” állampolgárságával rendelkeznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 2014 óta orosz ellenőrzés alatt álló területekről származnak, hiszen Moszkva a kér ukrán megye határain belül ismeri el a két szakadár „államot", ezeknek a területeknek egy részét pedig éppen most igyekszik elfoglalni az orosz hadsereg.

(Kiemelt képünk: Egy harcok következtében lerombolt iskola látképe az ukrán Harkiv város központjától nem messze 2022. február 28-án.
Szergej BOBOK / AFP)