Ukrajna mozgósít – állítja az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu a luhanszki és donyecki szakadár területek elismerését sürgette.

2022. február 21., 17:17

Szerző:

Ukrajna komoly erőket vont össze a Donyec-medencei szakadár régiók mentén, és lehetséges, hogy erővel próbálja visszafoglalni ezeket a területeket – tájékoztatta hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnököt a nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Sojgu azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatok fokozzák a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságok” tüzérségi támadását.

A védelmi tárcavezető rendkívül veszélyesnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy vissza akarja állítani országának atomhatalmi státuszát.

Sojgu ezenfelül a luhanszki és donyecki szakadár területek elismerését sürgette, miután nem sokkal korábban az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságok” függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérték Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katonák az éjszaka folyamán becsapódott lövedékek helyét nézik a Luhanszk megyei Popaszna közelében lévő kelet-ukrajnai frontvonalnál 2022. február 14-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. Fotó: MTI/AP / Vadim Ghirda)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.