Ukrajna mozgósít – állítja az orosz védelmi miniszter

Szergej Sojgu a luhanszki és donyecki szakadár területek elismerését sürgette.

2022. február 21., 17:17

Szerző:

Ukrajna komoly erőket vont össze a Donyec-medencei szakadár régiók mentén, és lehetséges, hogy erővel próbálja visszafoglalni ezeket a területeket – tájékoztatta hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnököt a nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Sojgu azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatok fokozzák a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságok” tüzérségi támadását.

A védelmi tárcavezető rendkívül veszélyesnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy vissza akarja állítani országának atomhatalmi státuszát.

Sojgu ezenfelül a luhanszki és donyecki szakadár területek elismerését sürgette, miután nem sokkal korábban az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságok” függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérték Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katonák az éjszaka folyamán becsapódott lövedékek helyét nézik a Luhanszk megyei Popaszna közelében lévő kelet-ukrajnai frontvonalnál 2022. február 14-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. Fotó: MTI/AP / Vadim Ghirda)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.