Ukrajna megtámadott egy orosz haditengerészeti támaszpontot

Ez az első ukrán támadás, melyet Oroszország egyik fő kereskedelmi kikötője ellen indítottak a háborúban.

2023. augusztus 4., 08:25

Szerző:

Tengeri drónokkal indított támadást Ukrajna a Novorosszijszk közelében működő orosz haditengerészeti támaszpont ellen péntek kora reggel, közölte az orosz védelmi minisztérium. A közlés szerint a drónokat az orosz hadihajók megsemmisítették – írta a HVG a Reuters hírei alapján.

Ha a támadás tényét független források megerősítik, akkor ez lesz az első ukrán támadás, melyet Oroszország egyik fő kereskedelmi kikötője ellen indítottak a háborúban.

Az orosz közösségi oldalakon sokan arról számoltak be, hogy robbanásokat és puskaropogást hallottak péntek kora reggel. A novorosszijszki segélyszolgálatok megerősítették a robbantásokról szóló jelentéseket, és értesítették a biztonsági szolgálatokat. A kikötő a Fekete-tenger egyik legnagyobb kikötője.

A dróntámadás után a kikötőben ideiglenesen minden hajóforgalmat leállítottak – számolt be róla a Kaszpi-tengeri Csővezeteket felügyelő konzorcium, mely olajterminált üzemeltet a kikötőnél, és a kazah nyersolaj fő exportőre. A vállalat szerint infrastruktúra nem sérült meg, a tankerhajók olajjal való feltöltése pedig folytatódik.

(Kiemelt kép: Repülő DJI drón közeli felvétele a Trident Defense Initiative által az ukrán védelmi erők számára szervezett kiképzésen. Fotó: Sofiia Bobok / Anadolu Ügynökség via AFP)