Ukrajna még nagyobb támogatást kap Németországtól Putyin bejelentése miatt

Az oroszországi részleges mozgósítás miatt Németország az eddiginél is nagyobb erővel támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben – mondta a német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben.

2022. szeptember 22., 17:33

Szerző:

Christine Lambrecht Németország védelmi minisztere francia kollégájával, Sébastien Lecornuval tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a részleges mozgósítás az orosz elnök, Vlagyimir „Putyin reakciója az ukrán sikerekre”, de korántsem megfélemlítő hatást vált ki, hanem „még inkább ösztönöz bennünket arra, hogy támogassuk Ukrajnát”.

Hozzátette, hogy Németország az ukrán légvédelmi képességek és a tüzérség fejlesztésére összpontosít, mert „pontosan erre van szüksége Ukrajnának”. Sébastien Lecornu kiemelte, hogy Franciaország is folytatja Ukrajna támogatását, fegyverrel, kiképzéssel, eszközök karbantartásával is segíti az ukrán erőket.

Részleges mozgosítást rendelt el Putyin

„Hazánk, szuverenitásunk és területi integritásunk védelme, népünk és a felszabadított területeken élő emberek biztonságának szavatolása érdekében szükségesnek tartom, hogy támogassuk a védelmi minisztérium és a vezérkar javaslatát a részleges mozgósítás végrehajtásáról az Oroszországi Föderációban” – mondta szerda reggeli beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy a részleges mozgósítás megkezdésére irányuló erőfeszítések még ma elkezdődnek, a rendeletet már aláírták.

(Kiemelt kép: Volodimir Szelenszkij (b), Ukrajna elnöke kezet fog Olaf Scholz német kancellárral Kijevben 2022. június 16-án. fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.