Ukrajna a világ legnagyobb aknamezője

Hiába az 5000 aknaszedő, 750 év kellene a teljes aknamentesítéshez. 

2023. augusztus 28., 14:11

Szerző:

Ukrajna vált a világ legnagyobb aknamezejévé, ez a terület majdnem akkora, mint a három balti állam együttvéve és meghaladja Ausztria és Csehország területeit is.

Ukrajnának nagyjából a harmada – 174 ezer négyzetkilométernyi terület – elaknásított, fel nem robbant tüzérségi lövedékekkel és bombákkal – áll abban a kisfilmben, amit Anton Gerascsenko, ukrán belügyminiszteri tanácsadó osztott meg a Twitter-profilján. A filmet a Nasztojascseje Vremja, egy Prágában működő, orosz nyelvű csatorna állította össze, ami a Szabad Európa Rádió és a Voice of America támogatásából működik – írja a Hvg.

A videó szerint a területen orosz gyalogsági és harckocsi elhárító aknákat, köztük szeizmikus, illetve akusztikai érzékelőkkel ellátott robbanóeszközök vannak, melyek használatát nemzetközi szerződés tiltja. Ezenkívül fel nem robbant kazettás bombákat és egyéb tüzérségi lövedékeket, illetve bombákat.

A videóban ezek lehetséges számát egy matekpélda keretein belül ismertetik, mely szerint összesen mintegy fél és egymillió közötti fel nem robbant robbanóeszközről van szó.

A területen található még a visszavonuló orosz csapatok által hátrahagyott robbanócsapdák, amiket gyakran hangszerekbe, gyerekjátékokba és élelmiszerek közé rejtenek.

Ezek közül a várható ukrán ellentámadással szemben védekezni tervező oroszok többet is telepítettek a Herszoni, a Zaporizzsjai, a Donyecki és a Luhanszki területeken, de az ukrán fél is létesített egy ilyet az országnak a Belarusszal közös határán.

A videóból az is kiderül, hogy egy aknaszedő 15-20 négyzetméternyi területet képes naponta átvizsgálni és Ukrajnában jelenleg 5000 aknaszedő dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a 174 ezer négyzetkilométeres területet ezzel a tempóval és módszerrel 750 év alatt lehetne megtisztítani.

(Kiemelt képünk illusztráció: akna egy aknamezőn. Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP)